Bosna i Hercegovina     | 26.11.2019. 15:24 |

Bukvarević posjetio pripadnike boračke populacije, povratnike u Prijedor

FENA Saopćenje

PRIJEDOR, 26. novembra (FENA) - Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević posjetio je pripadnike braniteljske populacije, povratnike u bh. entitet RS.

U okviru posjete ministar je obišao povratnike u mjestu Čarakovo i Spomen-obilježje za više od 400 Bošnjaka koji su ubijeni 1992. godine na ovom lokalitetu, gdje je odao počast svim nevinim žrtvama.

Spomen-obilježje dio je kompleksa koji obuhvata i mezarje Čarakovo kao i spomen-sobu u kojoj su prikazane fotografije ubijenih.

Ministar je posjetio i Senada Kaltaka, člana boračke zadruge „Povratak“ koja okuplja nekoliko povratnika u Prijedoru koji se bave poljoprivredno-zanatskim poslovima i žive od svog rada.

Ovom prilikom, istaknuta je izuzetna zahvalnost resornom ministru koji im je kroz dodjelu finansijskih sredstava omogućio kupovinu mašine za rezanje i cijepanje drva, nakon čega su uspjeli proširiti posao.

Rečeno je kako je najbolja pomoć povratnicima ona koja omogućava da mogu živjeti od vlastitog rada te da je ovo izuzetan primjer institucionalne podrške.

Povratnici su potcrtali odlučnost da ostanu na svojoj zemlji i da od svog rada školuju djecu čiju budućnost vide unutar naše domovine.

Obilazeći povratnike Bukvarević se susreo i s braniocima koji žive u Kozarcu te je odao počast šehidima čija imena su uklesana na centralnom spomen-obilježju.

Pripadnici boračke populacije razgovarali s ministrom o problemima s kojima se suočavaju u ovom dijelu Prijedora, posebno u oblasti ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu.

Konstatirano je kako je veliki pomak u ostvarivanju prava u oblasti boračko-invalidske zaštite napravljen kada je resorni ministar sve javne pozive i transfere Ministarstva otvorio i za borce koji žive u manjem bh. entitetu.

Na ovaj način omogućeno je svim borcima Armije i MUP-a RBiH, bez obzira na kom dijelu naše domovine žive, da apliciraju i ostvare zakonski pripadajuća prava.

Također, Bukvarević je podsjetio da je otvoreno šest kancelarija za rad i pružanje pravne i druge podrške borcima u manjem bh. entitetu, među kojima su kancelarije u Prijedoru, Srebrenici, Foči, Kotor-Varoši, Zvorniku i Modriči.

Prema riječima ministra Bukvarevića, Federalno ministarstvo će nastaviti pružati pomoć svim borcima, a posebno onima koji žive u manjem bh. entitetu.

Pozvao je sve borce da budu jedinstveni i da se udruže u borbi za ostvarivanje prava koja im pripadaju.

Podsjetio je da su borci časno i herojski branili državu Bosnu i Hercegovinu i sve njene narode, te da je svaki pedalj naše domovine podjednako važan i da pripada svim njenim građanima, saopćeno je iz Bukvarevićevog kabineta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Za liječenje boračke populacije iz TK na raspolaganju pet banja u FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo