Bosna i Hercegovina     | 26.11.2019. 14:49 |

Kanton Sarajevo osigurao značajnu pomoć MUP-u BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 26. novembra (FENA) - U Ministarstvu unutrašnjih poslova Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je upriličena primopredaja opreme, materijalno-tehničkih i novčanih sredstava, koje je za ovo ministarstvo osigurala Vlada Kantona Sarajevo.

MUP-u BPK Goražde, Vlada i MUP Kantona Sarajevo dodijelili su 185.000 KM od čega 125.000 KM za školovanje kadeta na Policijskoj akademiji Sarajevo i 60.000 za nabavku neophodne opreme.

Osim finansijskih sredstava, MUP-u BPK donirana su i tri vozila, dva motocikla, laserski uređaj za mjerenje brzine vozila sa fotoregistracijom te određena količina materijalno-tehničkih sredstava, što uključuje uniforme i oružje.

Po riječima ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice, ova donacija rezultat je sastanka s resornom ministricom BPK u junu ove godine, kada su iskazane potrebe MUP-a BPK.

- Ono što nam je bilo najvažnije jesu ljudski resursi za koje očigledno MUP BPK nije imao sredstva. Školovanje policajaca i inspektora će biti finansirano našim sredstvima na Policijskoj akademiji F MUP-a i vjerujemo da je to najvredniji dio. Donirali smo i 60.000 KM za kupovinu neophodne opreme MUP-u BPK i takođe opremu koja se ogleda u vozilima posebno terenskim, zatim motociklima, uniformama i određenu količinu naoružanja potrebnog za rad ovog ministarstva - pojasnio je Katica.

Naglasio je da je pomoć kolegama u BPK Goražde dodijeljena kako bi se poboljšala sigurnosna situacija i kako bi mogli odgovorili izazovima u borbi protiv svih oblika kriminala.

Ministrica unutrašnjih poslova BPK Goražde Nizama Rišljanin istakla je da je riječ o izuzetno vrijednoj donaciji koja će značajno unaprijediti rad ovog ministarstva.

- MUP BPK nije imao mogućnost uopće da planira popunjenost kadrova u 2019. godini jer nisu predviđena sredstva. Imamo sistematizovanih 198 mjesta policijskih službenika, a popunjenih samo 157. Da bi se pokrenuo sam postupak prijema novih kadeta bilo je potrebno obezbijediti finansijska sredstava. Zahvaljujući Vladi Kantona Sarajevo to je omogućeno što je izuzetno vrijedna pomoć jer sami ne bismo mogli ispuniti taj cilj, zbog stanja u budžetu. Planiramo uposliti 22 osobe u činu policajaca i tri u činu inspektora - kazala je Rišljanin.

Dodala je da će adekvatna materijalno-tehnička opremljenost MUP-a BPK podstaći njegov rad  i omogućiti podizanje sigurosti na veći nivo, što je primarna obaveza.

Na sastanku o budućoj saradnji dva kantona, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković najavio je da će i u narednoj godini podržavati važne projekte u ovom dijelu države.

- I u proteklim vremenima smo vrlo konkretno pomagali ovaj kanton kao jedan od najbitnijih dijelova BiH. Pomagali smo infrastrukturne projekte među kojima je najznačajniji tunel Hranjen za što je Vlada Kantona Sarajevo na čijem sam čelu bio izdvojila značajna sredstva za izradu projektne dokumentacije. Sada smo u domenu sigirnosti koja se mora posmatrati kao jedna cjelina i nažalost dosadašnje propuste svih nas djelimično ispravljamo - kazao je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Srbija: Pritvor jednom od osumnjičenih za napad na četvoricu državljana Hrvatske

MUP: Posjet srbijanskog ministra Jasenovcu nije bio u programu

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta