Bosna i Hercegovina     | 26.11.2019. 15:25 |

Dodatnih 4,1 miliona eura za Regionalni stambeni program u BiH i Srbiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. novembra (FENA) - Donatori su osigurali dodatnih 4,1 milion eura za Regionalni stambeni program (RSP) u Bosni i Hercegovini i Srbiji, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

- Zahvaljujući uspješnim rezultatima Bosne i Hercegovine koja je opravdala povjerenje donatora i dosadašnje višemilionske donacije, Upravni odbor Regionalnog stambenog programa danas je u Parizu odlučio osigurati dodatnih 4,1 milion eura za troškove realizacije ovog programa u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji. Prilikom prezentacije rezultata RSP-a, predstavnici delegacije Bosne i Hercegovine prenijeli su izjavu ministrice za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac u kojoj je naglasila da je realizacija RSP-a bila jedan od prioriteta u njenom radu i da je ponosna na rezultate koji su itekako vidljivi - kaže se u saopćenju.

Zahvaljujući 75 miliona eura vrijednim potprojektima, bit će osigurano stambeno zbrinjavanje za 3.200 porodica, odnosno oko 10.000 najranjivijih izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika u BiH. Kroz veoma zahtjevne i složene procedure, do sada su izabrani svi korisnici pomoći među 27.000 aplikacija, a zanemarljiv broj prigovora svjedoči da su izabrani oni kojima je pomoć najpotrebnija.

Do sada je izgrađeno gotovo 1.200 stambenih jedinica, gradnja dodatnih 600 je u toku, a pripremljeni su tenderi za projektovanje još više od 1.000 stambenih jedinica.

Zbog toga je od izuzetne važnosti današnja odluka Upravnog odbora da se rok za provedbu RSP-a produži do kraja 2022., što će omogućiti završetak projekta i korišćenje svih donatorskih sredstava.

U saradnji s partnerima iz CRS-a, kroz projekte finanisirane od Vlade Sjedinjenih Američkih Država, Švicarske i drugih, osigurana je socioekonomska podrška za oko 700 porodica. U tom kontekstu, prenesen je stav ministrice Borovac da ključnu ulogu u ovom projektu imaju mjere održivog povratka, koje će omogućiti ostanak u novoizgrađenim domovima. Zbog toga je Borovac donatorima uputila apel da se osiguraju dodatna sredstva za ovu namjenu.

Za finansiranje stambenih projekata i podršku u provođenju programa, donatori RSP-a su do sada izdvojili 287 miliona eura, od čega se 64,5 miliona odnosi na projekte u BiH.

Evropska unija je najveći donator sa 234 miliona eura, a slijede Sjedinjene Američke Države sa 24 miliona, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska, kao i nekoliko ostalih zemalja. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB).

Bosna i Hercegovina je za vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju podprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije Republike Srpske te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Mogherini očekuje prikupljanje 'značajne sume' za pomoć Siriji

Borovac u Zagrebu na sjednici UO Regionalnog stambenog programa

Međunarodni donatori prikupili 4,4 milijarde dolara pomoći za Siriju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'