Bosna i Hercegovina     | 26.11.2019. 15:37 |

U Travniku kampanja '16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja'

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 26. studenoga (FENA) - Objavljivanjem videa s porukom "Digni glas protiv nasilja nad ženama i djecom" Centar za edukaciju mladih (CEM) iz Travnika započeo je kampanju "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja".

- Video prikazuje psihičko i fizičko stanje žene koja je žrtva nasilja, podiže svijest javnosti o ozbiljnosti ovog problema te poziva sve građane da prijave nasilje ukoliko su žrtve ili poznaju nekoga tko je žrtva nasilja - rečeno je na konferenciji za novinare.

Iz CEM-a je upozoreno da istraživanja pokazuju da je čak 70,6 posto žena u BiH, bar u nekom trenutku, bilo izloženo nekom obliku nasilja, odnosno fizičkom, psihičkom, seksualnom ili ekonomskom nasilju, dok se tek 5,5 posto njih obratilo nadležnim institucijama za pomoć.

Glasnogovornik CEM-a Rismir Krajišnik kazao je kako će taj centar, među ostalim, organizirati predavanje "Šta trebamo znati o nasilju" te radionice za mlade "Lažno slobodan" i "Borba protiv nasilja nad ženama i djevojčicama", a kampanja će biti završena 10. prosinca akcijom u zajednici.

- Akcent ovogodišnje kampanje je na mladima i njihovoj ulozi u prevenciji ovog problema, a volonteri CEM-a će motivirati i sve naše sugrađane da se aktivno uključe u suzbijanje nasilja - poručio je Krajišnik.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Izraelske snage ubile 14 Palestinaca na Zapadnoj obali i vozača hitne pomoći

Izraelske snage ubile dvojicu Palestinaca na Zapadnoj obali

Hrvatska: Dvije maloljetnice tukle mladu djevojku, treća sve snimala

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu