Bosna i Hercegovina     | 27.11.2019. 09:16 |

SAD i EU ne mogu priuštiti ambivalentnost na zapadnom Balkanu

FENA Internet

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država, u izvještaju iz maja ove godine navodi da odnose Bosne i Hercegovine s Rusijom usložnjavaju etničke i političke tenzije unutar BiH.

- Postoje dokazi da Rusija podržava separatistički pokret bosanskih Srba na čelu sa Miloradom Dodikom. Ruska podrška separatističkom pokretu motivisana je željom da spriječi ulazak BiH u NATO i Evropsku uniju. Tenzije u Bosni i Hercegovini dodatno podstiču odnosi između državnih institucija i entiteta Federacija Bosne i Hercegovine na jednoj strani, dok je na drugoj strani većinsko srpski entitet Republika Srpska. Vodeće partije bosanskih Srba protive se članstvu u NATO i njihovo pruža Rusiji priliku da destabilizuje BiH - navedeno je, između ostalog, u izvještaju američkog ministarstva, u koji uvid ima i Radio Slobodna Evropa.

Taj dokument sadrži, naime, analizu odnosa Rusije sa Srbijom, Kosovom, Bosnom i Hercegovinom te Sjevernom Makedonijom, a kao najpopustljivije okruženje za ruski uticaj u ovom regionu označava - Srbiju.  Za tu zemlju, u opširnoj analizi između opstalog navodi da su prije dolaska na vlast Srpske napredne stranke na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem 2012. godine, bilateralne veze Srbije i Rusije u vojnoj oblasti bile na znatno nižem nivou.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, u izvještaju je također navedeno  da Kosovo ne sarađuje s Rusijom u bezbjednosnim pitanjima, kao i da „inicijativa Kosova da razvije održiv vojni sistem i želja da potpiše akcioni plan za članstvo u NATO savezu (MAP) ograničava mogućnost Rusije da se miješa u unutrašnja pitanja Kosova". 

Za Sjevernu Makedoniju, američko ministarstvo odbrane navodi da je njena politika primarno vođena članstvom u NATO savezu, što je ojačalo otpor prema ruskom miješanju.

U globalu, Rusija je odlučna da na zapadnom Balkanu odbije uticaj Evropske unije i Sjedinjenih Država te umanji uticaj NATO-a, navodi američki izveštaj, prema Radiju Slobodna Evropa.

U težištu ruske strategije na području zapadnog Balkana je da javno mnjenje okrene protiv euroatlantskih integracija. U tom cilju, Rusija se koristi alatima kao što su  ekonomska pomoć, diplomatska podršku, energetska zavisnost i „usmjerene komunikacijske kampanje i kampanje dezinformisanja", navedeno je također uz zaključak da "SAD i Evropska unija ne mogu sebi priuštiti ambivalentnost na zapadnom Balkanu jer takav pristup otvara vrata ruskom malignom uticaju".

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

State Department - Razorna i zapaljiva retorika Dodika doprinijela etničkim napetostima u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu