Bosna i Hercegovina     | 27.11.2019. 13:40 |

Pola milijuna maraka za brčanske studente

FENA Saopćenje

BRČKO, 27. studenoga (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH izdvojila je ukupno 520.000 maraka za stipendiranje studenata u ovoj godini.

Na redovitoj sjednici Vlada Distrikta je usvojila konačnu rang-listu studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju za razdoblje od 1. 1. do 30. 9. 2019. godine.

Predstojnik Odjela za obrazovanje Senad Osmanović rekao je da je Vlada i ove godine posebno nagradila učenike generacije, kao i učenike koji su tijekom srednjoškolskog školovanja imali prosjek 5,00, priopćeno je iz Vlade Distrikta.

"Od ostalih kategorija izdvojili smo studente s poteškoćama u razvoju. Ovom odlukom završili smo prvi javni poziv. U predloženom rebalansu proračuna, koji je nedavno usvojen na sjednici Vlade, izdvojili smo dodatnih 200.000 konvertibilnih maraka za još sto stipendista. U narednom razdoblju bit će objavljen novi javni poziv kako bismo i ovu proceduru završili i isplatili sredstva do nove godine. To je ukupno 520.000 maraka za stipendije za ovu godinu", dodao je Osmanović.

Na sjednici su usvojene i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak. Ravnatelj Direkcije za financije Mato Lučić rekao je da je razlog za izradu pravilnika stupanje na snagu Zakona o fiskalnim sustavima.

"Smjernice se najviše odnose na taksiste i na prijevoz. Ovim smjernicama predlažemo da svatko tko se bavi prijevozom taksijem do jednog vozila bude paušalno oporezovan, što predstavlja mjesečno plaćanje poreza, a za sve one koji pružaju usluge u oblasti prijevoza, mi predlažemo da nosivost bude do deset tona kada su u pitanju kamioni, a to se odnosi dijelom i na poslove kućne radinosti", istaknuo je Lučić.

Usvojene su i Smjernice za izradu i donošenje odluke o izmjeni Odluke o visini naknade za usluge Sektora za obradu financijskih izvješća i licenciranje Direkcije za financije Brčko distrikta BiH.

Članovi Vlade usvojili su Prijedlog odluke o utvrđivanju kriterija za korištenje novčanih sredstava s pozicije Ostale dotacije pojedincima odobrene Proračunom Brčko distrikta BiH za 2019. godinu u Odjelu za obrazovanje. Riječ je o novčanim nagradama za učenike generacije u osnovnim i srednjim školama.

Vlada je usvojila i Prijedlog odluke o usvajanju godišnjeg Programa stručnog usavršavanja za 2019. godinu, kao i Prijedlog odluke o imenovanju kontakt-osobe za pružanje pomoći u projektu izrade strategije zaštite okoliša BiH. Vlada Brčko distrikta BiH dala je suglasnost na Izvješće o radu Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH za 2018. Godinu, navodi se u priopćenju.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Općina Centar u 2024. stipendira 1239 učenika i studenata

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Dodijeljene Napretkove stipendije studentima koji studiraju u Hrvatskoj

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana