Bosna i Hercegovina     | 27.11.2019. 14:07 |

Švicarska podržava OSCE-ov kodeks o vojno-političkim aspektima sigurnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer učestvuje u otvaranju godišnje pregledne konferencije "Dani sigurnosti 2019“ Misije OSCE-a u BiH koja se održava u Sarajevu.

Ambasadorica Rauber otvorila je prvu sesiju posvećenu 25-godišnjici usvajanja OSCE-ovog Kodeksa ponašanja u vojno-političkim aspektima sigurnosti, saopćeno je iz Ambasade Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini.

- Kodeks ponašanja je u vrijeme svog usvajanja imao gotovo revolucionarni karakter jer stavlja sve oružane snage, uključujući vojne, paravojne i sigurnosne snage, obavještajne službe i policiju, pod demokratski civilni nadzor - izjavila je ambasadorica Andrea Rauber Saxer.

Kako iz Švicarske ambasade ističu, Švicarska je kao neutralna zemlja sa dugogodišnjom humanitarnom tradicijom i depozitar Ženevskih konvencija, od samog početka podržava ideju Kodeksa ponašanja.

Nakon što je Kodeks stupio na snagu 1. januara 1995. godine, Švicarska je postala jedan od glavnih pokrovitelja inicijativa i aktivnosti za podizanje svijesti, poboljšanje provedbe i promocije Kodeksa kako unutar tako i izvan područja OSCE-a.

- Sve ove aktivnosti kontinuirano ističu važnost Kodeksa i povećavaju zanimanje za sam Kodeks kao inovativni instrument upravljanja sektorom sigurnosti i međudržavnim odnosima, i osiguravanja poštivanja međunarodnog humanitarnog prava, sa naglaskom na ljudska prava i temeljne slobode osoblja oružanih snaga - navodi se u saopćenju.

Imajući u vidu da se sigurnosni imperativ koji se temelji na poštivanju pravila konstantno dovodi u pitanje, Švicarska ostaje angažirana na aktivnoj promociji dobre provedbe Kodeksa ponašanja.

- Uvjereni smo da je obnova duha sveobuhvatnosti, transparentnosti i saradnje među svim državama učesnicama u Misiji OSCE-a  ključna za našu zajedničku mirnu budućnost na Zapadu i na Istoku. Imajući u vidu noviju historiju u BiH i regiji koja je bila posebno nasilna, mišljenja sam da ste upravo vi sigurno najbolji ambasadori Kodeksa ponašanja. Potičem vas da ostanete glasni i angažirani oko toga - poručila je švicarska ambasadorica na današnjem skupu. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Delegacija OSCE Sekretarijata posjetila Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta