Bosna i Hercegovina     | 27.11.2019. 14:58 |

Branioci: Zaustaviti agresiju na istinu o odbrani BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. novembra (FENA) - Na sjednici Upravnog odbora Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije, kojoj je prisustvovao i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, razmatran je i problem učestalog neosnovanog hapšenja pripadnika Armije i MUP-a RBiH, od kojih je posljednji slučaj hapšenje Osmana Osmanovića u Srbiji.

Kako je saopćeno iz Bukvarevićevog kabineta, učesnici su kazali da su ovakve pojave pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora te očigledan primjer agresije na istinu o odbrani Bosne i Hercegovine, kao i da će Fondacija biti na raspolaganju svim braniocima i članovima njihovih porodica protiv kojih se vode sudski procesi. Podsjetili su da su pripadnici oružanih snaga RBiH bili časni branioci države, suvereniteta, integriteta, svih njenih naroda, kao i da navedeni procesi iziskuju znatne novčane sume a porodice optuženih preživljavaju veoma teške trenutke i nerijetko su u veoma lošim finansijskim prilikama zbog ukidanja naknada braniocu.

Posljednje hapšenje Osmana Osmanovića dokaz je da je riječ o neosnovanim spiskovima na osnovu kojih se hapse branioci bez ikakvih dokaza, kazali su predstavnici Upravnog odbora te izrazili oštro negodovanje. Pozvali su sve relevantne institucije da zaštite bh. državljane te kazali da putem ove fondacije pomažu borcima protiv kojih se vode procesi, ali i njihovim porodicama.

Ministar Bukvarević je rekao da su „naši branioci bili časni borci koji su branili državu te da svi imamo amanet da štitimo ljude koji su odbranili državu" jer zahvaljujući njima, danas imamo i državu i slobodu, što nikad ne smije biti zaboravljeno.

- Ne smijemo dozvoliti da se naši ljudi hapse na osnovu kojekakvih spiskova te da im se spočitavaju zlodjela koja nisu činili pripadnici Oružanih snaga nego agresori. Naši branioci su časno branili domovinu. Federalno ministarstvo će u okviru svojih kapaciteta biti na raspolaganju i učiniti sve da pomogne porodicama, ali pozivam i sve druge relevantne institucije da se aktivno uključe u ovu borbu jer je danas na snazi intenziviranje podizanja optužnica protiv naših saboraca. Država mora stati uz ove časne ljude - zaključio je ministar Bukvarević.

Esad Delić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije i Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH, kazao je da posljednje hapšenje predstavlja „alarm za sve bh. institucije da hitno procesuiraju sve predmete u njihovim ladicama".

- Pozivam saborce da bojkotujemo sve šo dolazi iz Srbije dok god ova država ne prestane štititi ratne zločince među kojima je i Novak Đukić i dok god budu hapsili naše branioce bez ikakvih dokaza. Naša država ima institucije koje mogu procesuirati ovakve predmete ukoliko bilo ko izražava sumnju da su počinjena nedjela od pripadnika Oružanih snaga RBiH - Delićeve su riječi.

On je naglasio da „smo mi branili našu državu, a nismo napadali Srbiju; nijedan naš branilac nije kročio na teritorij Republike Srbije nego su agresori iz Srbije dolazili u BiH i ovdje činili zločine i genocid".

Stoga, kako je Delić naglasio, Srbija nema nikakvo pravo da hapsi branioce BiH, već BiH treba da hapsi pripadnike JNA koji su izvršili agresiju.

- Hiljade je pripadnika Vojske Republike Srpske i JNA koji slobodno šetaju i koje niko ne hapsi. Krajnje je vrijeme da se to promijeni - rekao je Delić.

Pozvao je i sve bh. institucije da zajedno rade "na sprečavanju agresije na istinu o odbrani naše domovine" te istaknuo  da branioci stoje na raspolaganju državi u svakom trenutku baš kao što su to činili i u najtežim vremenima.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Za pripadnike braniteljske populacije u Kantonu Sarajevo i ove godine osigurano 2.000 paketa

Nezaposlenim demobiliziranim borcima u TK od septembra povećanje egzistencijalne naknade za 20 posto

TK - Još 80 ugovora o dodjeli sredstava za samozapošljavanje i zapošljavanje boraca

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta