Bosna i Hercegovina     | 27.11.2019. 17:47 |

Grabar-Kitarović: Hrvati u BiH ostaju važan dio moje državne politike (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 27. studenoga (FENA) - Svečanom akademijom Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata "Prsten BiH" u Mostaru je obilježila prvu godišnjicu djelovanja.

Među gostima koji su se okupili u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače bili su predsjednica Republike Hrvatske (RH) Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović te brojni drugi hrvatski dužnosnici sa svih razina vlasti u BiH i RH.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u svom je govoru istaknula značaj Udruge Prsten, koju su u Hrvatskoj osnovali Hrvati podrijetlom iz BiH kako bi očuvali tradiciju i vrijednosti te istodobno pomogli sunarodnjake u BiH.

- Prsten, kojemu danas slavimo prvi rođendan, nerazdvojiva je nova alka u zajedničkom bratskom djelovanju Prstena koji u RH ustrajno djeluje od 2005. godine na očuvanju i promicanju hrvatskih nacionalnih, duhovnih, gospodarskih i društvenih postignuća - kazala je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica podsjetila je da su aktivisti te udruge pokrenuli niz dobrotvornih projekata i akcija izravne pomoći potrebitima.

- Prepoznajem ih kao istinske, domoljubne izraze iskrene ljubavi prema svom zavičaju, kao dokaze čvrste solidarnosti, milosrđa i ljubavi za svoj narod. Zahvaljujem udruzi 'Prsten' što je uvijek imala jasnu viziju budućnosti hrvatskog naroda u BiH i u okvirima svojih mogućnosti radila na poboljšanju njegova položaja i očuvanju temeljnih vrijednosti, prosperiteta i jedinstva - istaknula je.

Grabar-Kitarović je također navela kako će briga o Hrvatima u BiH ostati važan dio njezine državne politike, dodavši kako će se i dalje zauzimati za ostvarenje pune jednakopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

- Ono što jest i što će ostati moja državna politika je briga za Hrvate Bosne i Hercegovine. Hrvati imaju dvije domovine - Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, ali mi smo jedna duša i jedan narod, i zato neću stati dok se Hrvatima u BiH ne osigura ono što im povijesno, politički i po Ustavu BiH pripada, a to je puna ravnopravnost i ostvarivanje svih njihovih prava kao konstitutivnog naroda - poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednik Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata "Prsten BiH" Marijan Klaić naveo je kako su strateški ciljeve Udruge usmjereni prema pružanju gospodarske, materijalne, financijske i svake druge potpore Hrvatima Bosne i Hercegovine.

- Kako bi stvorili pretpostavke za bolji rad Udruge, na izborno-izvještajnoj skupštini održanoj danas izvršene su odgovarajuće statutarne izmjene. Time je dan pravni okvir za utemeljene četiri podružnice, i to podružnice u Posavini s Brčko Distriktom, podružnice u Srednjoj Bosni, Hercegovini te u Republici Hrvatskoj. Utemeljenje podružnica i omasovljavanje Udruge novim članstvom naše su prve i prioritetne aktivnosti u narednoj godini - kazao je Klaić.

Brojčano ojačana udruga će, dodao je, kroz rad Kluba gospodarstvenika, Kluba znanstvenika, Kluba žena i Foruma mladih, potaknuti okupljanje i uvezivanje Hrvata iz svih dijelova BiH i izvan BiH.

- Svojim djelovanjem želimo skrenuti pozornost na probleme u društvu te nuditi prijedloge za bolji gospodarski razvoj, razvoj znanosti, kulture, sporta i socijalnih prava. Nastojat ćemo pobuditi interes kod mladih za aktivnim sudjelovanjem u radu Udruge i kreiranju programa pomoći mladima - kazao je predsjednik Klaić.

Po riječima predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragana Čovića, minimum koji hrvatski narod u BiH traži je moderno uređeno društvo, euroatlantski projekt unutar racionalno organizirane BiH u kojoj će Hrvati, kako je istaknuo, kao ustavno ravnopravan narod predlagati i birati svoje predstavnike i odlučivati o svojoj sudbini.

- Tu nam upravo predstavnici Prstena s obje strane bosanskohercegovačke granice mogu pomoći da budemo povezaniji više nego ikad. Trebalo nam je 13 mjeseci da uspostavimo izvršnu vlast na razini države i to ćemo imati sada od Božića, međutim to je vrlo malo. Nama treba potpuna ustavna ravnopravnost hrvatskog naroda s druga dva naroda i pravo da naš narod predlaže i bira svoje političke predstavnike, a to je minimum - kazao je Čović.

Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten BiH je nepolitička i neprofitna udruga za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata s ciljem očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i njegova prosperiteta.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3724

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1l2idNm9JGo-KbclB62JkK97E371s171A?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Čović: Pozivam nositelje vlasti da sami donosimo odluke i vodimo političke procese

Čović: Nastavljamo podržavati Izrael, Južna plinska interkonekcija strateški projekt

Čović: Nismo postigli dogovor, nastavljamo s radom (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo