Kultura     | 28.11.2019. 07:06 |

Predstavljanje knjige Michaela Martensa posvećene Ivi Andriću na sajmu KUN

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) - Izdavačka kuća Buybook u saradnji s JU Bosanski kulturni centar KS najavila je gostovanje njemačkog novinara i pisca Michaela Martensa na ovogodišnjem sajmu "Knjige u nišama – KUN".

Martens dolazi u Sarajevo na predstavljanje njegove knjige "U požaru svjetova". Samo nekoliko mjeseci nakon objavljivanja u Njemačkoj, ta obimna i intrigantna biografija Ive Andrića izlazi u prvom prevodu i to na bosanskom jeziku u izdanju izdavačke kuće Buybook.

Predstavljanje knjige bit će upriličeno danas na Centralnoj sajamskoj bini, a razgovor s autorom vodit će Dragoslav Dedović, najavljeno je iz Buybooka.

Godine 1961. Ivo Andrić je dobio Nobelovu nagradu za književnost - "za epsku snagu kojom oblikuje motive i sudbine iz istorije svoje zemlje". U majstorski napisanoj biografiji Michael Martens prati Andrićev jedinstven životni put i slika impresivnu panoramu evropske historije 20. vijeka: od djetinjstva u Bosni, preko Sarajevskog atentata, diplomatske službe u Hitlerovom Berlinu, do burnih vremena u Beogradu pod njemačkom okupacijom kad piše djela koji će mu donijeti svjetsku slavu…

- Prema riječima autora Michaela Martensa, ova knjiga ne treba niti da diže niti da ruši spomenike. Ona predstavlja pokušaj približavanja jednom čovjeku i njegovom dobu. Iza suhoparnih biografskih podataka kakve nalazimo u enciklopedijama krije se jedan zaista evropski život – i rijetko koji pisac je imao tako izvanredan život. Sam Andrić je pretpostavio da se o trajnoj vrijednosti književnog djela može suditi najranije pedeset godina nakon smrti autora i njegovo sopstveno djelo položilo je ovaj prvi ispit vremena, navode iz Buybooka.

Dodaju da se Andrićevo djelo s decenijske razdaljine čini izvanvremenskim. On je pjesnik evropskog ranga, a njegovo djelo je dio onoga što su August Wilhelm Schlegel i Goethe početkom devetnaestog vijeka obilježili pojmom “"vjetska književnost".

Ravnopravan je s velikim nobelovcima dvadesetog vijeka poput Thomasa Manna, Ernesta Hemingwaya, Alberta Camusa ili Gabriela Garcíje Márqueza.

Michael Martens (Hamburg, 1973) njemački je novinar i pisac. Od 1995. do 2000. živio je u Sankt Peterburgu, Kijevu i drugim gradovima istočne Evrope. Od 2002. godine politički je dopisnik Frankfurter Allgemeine Zeitunga. Sedam godina proveo je u Beogradu, šest u Istanbulu, tri u Ateni.

Od 2019. živi u Beču. Njegova knjiga "U potrazi za junakom", objavljena 2011., priča je o njemačkom vojniku koji je postao narodni heroj u Jugoslaviji.

Martens je 2019. godine objavio opsežnu biografiju nobelovca Ive Andrića pod nazivom "U požaru svjetova".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Literarni konkurs 'Živjeti slobodno, perom se boriti' omogućio mladim umjetnicima da predstave svoje radove

Schmidt upozorio investitore da ne ulažu novac u RS zbog državne imovine

Promocija publikacije Poljičke isprave II - iz Zbirke Aleksandra Poljanića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo