Kultura     | 28.11.2019. 11:07 |

Muzej 'Alija Izetbegović' organizuje humanitarnu izložbu

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) – Donatorska izložba "Moj bijeg u slobodu“, u organizaciji Muzeja "Alija Izetbegović" i u suradnji  sa Gradom Sarajevom, Vijećnicom i udruženjem “Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH", svečano će biti otvorena 2. decembra u sarajevskoj Vijećnici.

Prihod od prodaje likovnih dijela sa ove izložbe, koja će biti otvorena do kraja decembra,  bit će doniran udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH”.

- Ova izložba je prva inicijativa ovog tipa u organizaciji Muzeja 'Alija Izetbegović'. Muzej planira da nastavi sa organizacijom sličnih projekata i u budućnosti kroz suradnju sa raznim humanitarnim organizacijama, te da nastavi pružati pomoć i podršku onima kojima je ona najviše potrebna - istakla je direktorica Muzeja "Alija Izetbegović" Nađa Berberović-Dizdarević za Fenu.

Berberović –Dizdarević dodaje da će na izložbi biti predstavljeno  četrdeset likovnih djela iz fundusa Muzeja koja su nastala u okviru likovne kolonije “Moj bijeg u slobodu”, a koja se tradicionalno održava svake godine u Počitelju u suradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika BiH.

Direktorica Muzeja "Alija Izetbegović" istakla je da su cijene eksponata različite te da je  ova izložba prilika da svako prema svojim mogućnostima učini dobro djelo i ujedno kupi vrijednu umjetninu.

Od 2013. do 2019. godine Muzej "Alija Izetbegović" prikupio je značajan broj vrijednih likovnih djela eminentnih bosanskohercegovačkih i stranih umjetnika. Prema tome, u okviru izložbe posjetiocima i eventualnim kupcima će biti ponuđena djela umjetnika koji su učestvovali u radu Kolonije u Počitelju u prethodnih sedam saziva.

Između ostalih bit će izložena djela  Salima Obralića, Džeke Hodžića, Seada Čerkeza, Narcisa Kantardžića, Ibrahima Novalića, Mirze Smajlovića, Jagode Hakalović, Dževdeta Nikočevića , Matee Martinović, Mehmeda Muratovića,  Admira Mujkića, te djela umjetnika iz Turske, Kosova, Danske,Palestine, SAD .

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH”  je  osnovano u aprilu 2003. godine na  inicijativu roditelja i prijatelja djece koja su se tada liječila od malignih oboljenja na Pedijatrijskoj klinici Koševo u Sarajevu. Udruženje ima više od  300 članova i finansira se isključivo donacijama humanista, kao i brojnim projektima i aktivnostima koje realizuje.

               

               

               

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Muzej „Alija Izetbegović“ obilježava 97. godišnjicu rođenja Alije Izetbegovića

Kampanja 'Heroji su među nama' za djecu koja se bore protiv raka

'Srca za djecu' - Donacija za bolnicu u Bihaću

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo