Svijet     | 28.11.2019. 09:28 |

Iračke sigurnosne snage ubile osam demonstranata

FENA Internet

BAGDAD, 28. novembra (FENA) - Iračke sigurnosne snage ubile su najmanje osam demonstranata u južnom gradu Nassiriya, kada su otvorile vatru da bi rastjerale okupljene na protestima, a vlasti su postavile zajedničke vojno-civilne "krizne ćelije" kako bi zaustavile nemire nakon što su demonstranti spalili iranski konzulat.

Snage sigurnosti otvorile su vatru na demonstrante koji su se u četvrtak prije zore okupili na mostu u Nassiriji, rekli su medicinski izvori. Osam je ubijeno, a deseci su ranjeni u incidentu, prenosi Reuters.

Policijski sat uveden je u južnom svetom gradu Najafu, gdje su demonstranti zapalili iranski konzulat. U gradu su zatvorena poduzeća  i vladini uredi, izvijestili su državni mediji.

Paljenje zgrade iranskog  konzulata eskaliralo je  tokom nasilje u Iraku nakon sedmica masovnih demonstracija kojima je cilj srušiti vladu koju Teheran  podržava.

Bio je to najsnažniji izraz antiiranskog raspoloženja iračkih demonstranata koji su sedmicama izlazili na ulice u Bagdadu i na jugu Iraka sa većinski  šiitskim stanovništvom.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ministarstvo zdravstva Gaze - U izraelskim napadima ubijeno 34.262 Palestinca

Erdogan u posjeti Iraku

U izraelskom zračnom napadu na Rafah ubijene 24 osobe

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta