Svijet     | 28.11.2019. 14:13 |

U Nigeriji se na sudu 47 muškaraca izjasnilo da nisu krivi za istospolne odnose

FENA Internet

LAGOS, 28. novembra (FENA) - Četrdeset sedam nigerijskih muškaraca izjasnilo se u srijedu da nisu krivi pod optužbom da su u javnosti pokazali naklonost prema pripadnicima istog spola, što je kazneno djelo za koje se može dobiti zatvorska kazna u trajanju od deset godina.

Homoseksualnost je zabranjena u mnogim socijalno konzervativnim afričkim društvima u kojima neke vjerske grupe ovo označavaju kao korumpirani zapadni proizvod, piše Reuters.

Nigerijski muškarci, koji su se pojavili na sudu u komercijalnom glavnom gradu Lagosu, bili su među 57 uhapšenih u policijskoj raciji hotela u osiromašenom kvartu grada Egbeda 2018. godine.

Policija je rekla da su "inicirani" u gej klub, ali optuženi su rekli da su prisustvovali rođendanskoj zabavi.

Ovaj slučaj će se pokazati kao testni za zakon koji zabranjuje homoseksualni brak ili istospolne ljubavne veze, koji su kažnjivi zatvorskom kaznom u trajanju od 14 godina. To je izazvalo međunarodnu osudu kada je na snagu stupio u vrijeme mandata bivšeg nigerijskog predsjednika Goodlucka Jonathana 2014. godine.

Još nitko nije osuđen prema tom zakonu. Ali Human Rights Watch i drugi aktivisti kažu da je korišten za iznuđivanje mita od osumnjičenih u zamjenu za ukidanje optužbi.

Aktivisti koji rade na zaštiti prava seksualnih manjina u Nigeriji rekli su da su umorni od uznemiravanja.

- Nejasnost zakona onemogućuje donošenje presude. Šta uopšte znači "pokazivanje naklonosti prema istom spolu" - izjavila je za Reuters Xeenarh Mohammed, izvršna direktorica Inicijative za jednaka prava sa sjedištem u Lagosu.

Slučaj je odgođen do 11. decembra.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Oslobođeno gotovo 300 otetih učenika u Nigeriji

U napadu militanata Boko Harama u Nigeriji najmanje 40 ubijenih

Militanti povezani s 'Islamskom državom' ubili 17 ljudi u Nigeriji

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu