Ekonomija     | 28.11.2019. 15:00 |

Poslodavci - Radionica o pravima i obavezama u postupku inspekcijskog nadzora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) - Zakon o prekršajima FBiH predviđa pokretanje prekršajnog postupka izdavanjem prekršajnog naloga ili podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka sudu, istaknuto je na radionici o pravima i obavezama u postupku inspekcijskog nadzora koju je danas u Sarajevu organiziralo Udruženje poslodavaca FBiH.

Navedeno je da prekršajni nalog može biti izdat samo u slučajevima kada odgovarajući zakon ili drugi propis određuje fiksnu novčanu kaznu, kada novčana kazna može biti izračunata korištenjem matematičke formule, ili kada ovlašteni organ odluči izreći minimalnu novčanu kaznu, odnosno, zaštitnu mjeru u najkraćem trajanju ili zaštitnu mjeru oduzimanja predmeta određenu takvim zakonom ili drugim propisom.

Voditeljica radionice Diana Ružić rekla je da ako okrivljeni izvrši više prekršaja u sticaju, tada ovlašteni organ može prekršajnim nalogom izreći jedinstvenu novčanu kaznu primjenom pravila o izricanju kazne u sticaju, a ako je za samo jedan od izvršenih prekršaja predviđena zaštitna mjera, može izreći i tu zaštitnu mjeru u najkraćem predviđenom trajanju.

- Ovlašteni organ koji je izdao prekršajni nalog može u svako vrijeme ispraviti pogreške u pisanju ili ostale očigledne pogreške po službenoj dužnosti ili na prijedlog strana u postupku, o čemu donosi poseban zaključak o ispravljanju pogreške u nalogu - dodala je Ružić.

Kako je rečeno, prekršajni nalog se izdaje u pisanoj formi i mora sadržavati: naziv prekršajnog naloga, naziv ovlaštenog organa koji ga je izdao, ime i svojstvo službene osobe koja ga je izdala, jedinstveni broj određen od ovlaštenog organa, datum izdavanja i datum uručenja, prekršaj koji je počinio okrivljeni, naziv zakona i član koji određuje prekršaj.

Pojašnjeno je da se prekršajni nalog sastoji od originala i najmanje dvije kopije. Original zadržava ovlašteni organ u svojoj evidenciji. Dvije kopije uručuju se okrivljenom.

Na radionici je predstavljen i Priručnik "Prava i obaveze poslodavaca kod vršenja inspekcijskog nadzora", a do sada su radionice održane u Goraždu, Bihaću, Mostaru, Tuzli, Zenici i Tešnju. Tokom radionica predstavnici privatnih i javnih kompanija su mogli direktno sa stručnjakom razmijeniti stavove i iskustva o postupku inspekciijskog nadzora, saopćeno je iz UPFBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Poslodavci u FBiH i dalje žele strane radnike, povećanje minimalca u 2024. ne smatraju mogućim (VIDEO)

Poslodavci u FBiH i dalje žele strane radnike, povećanje minimalca u 2024. ne smatraju mogućim

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta