Kultura     | 28.11.2019. 14:47 |

Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na parcelama nekropole Goršić polje

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 28. novembra (FENA) – U Goraždu su nastavljene aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih pitanja parcela na kojima se nalazi srednjevjekovna nekropola stećaka Goršić polje koja se nalazi na listi Svjetske baštine UNESCO-a.

Vlasnicima parcela na kojima se nalazi nekropola predstavljen je Plan upravljanja nekropolom te su na terenu upoznati s namjerom relevantnih službi da se prostor s nekropolom i oko nekropole proglasi javnim dobrom te izvrši označavanje zaštićene zone unutar i oko nekropole.

Site manager nekropole "Goršić polje“ arheolog Admir Džemidžić smatra da su ove aktivnosti od velikog značaja.

- Mislim dao je ovo prvi korak ka pravom rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i ovo je put koji je nezaobilazan ako želimo da se držimo uzusa koji nam propisuje aktuelni plan upravljanja nekropolom. Nakon ovog koraka možemo ići dalje u smjeru zaštite zone s nekropolom stećaka - kazao je Džemidžić.

Nekropola Goršić polje proglašena je nacionalnim spomenikom BiH 26. oktobra 2010. godine. Na listu Svjetske baštine UNESCO-a upisana je 15. jula 2016. godine. Jedna je od najvećih u BiH sa ukupno 325 stećaka.

Na nedavnom sastanku koji je iniciralo resorno kantonalno ministarstvo, naglašeno je da od uvrštavanja ovog područja na listu UNESCO-a nije urađeno gotovo ništa. Na konzerviranje i detaljno uređenje ovog prostora pričekaće se još jer niz je problema koji usporavaju ozbiljnije radove i uređenje ovog prostora, a jedan od njih su neriješeni imovinsko-pravni odnosi.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'