Bosna i Hercegovina     | 28.11.2019. 15:14 |

Mujić: Manjine zapostavljene i deset godina od presude 'Sejdić i Finci'

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) - Vijeće nacionalnih manjina Federacije Bosne i Hercegovine smatra da je nedopustivo to da presuda Evropskog suda iz Strasbourga u predmetu „Sjedić i Finci“ nije implementirana ni deset godina od pravosnažnosti.

To je novinarima kazao dopredsjedavajući Vijeća Mehmed Mujić iz Tuzlanskog kantona, najavljujući inicijativu za izmjenu kantonalnog ustava koja bi omogućila učešće manjina u skupštinskom odlučivanju. Pritom naglašava potrebu ustavne garancije manjinama za učešće njihovih predstavnika u izvršnim i zakonodavnim tijelima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Mujić, naime, smatra da kategorija 'ostali' nije pravi ekvivalent težnjama manjina za odlučivanje o vlastitim potrebama i pravima.

Naglašava također da među Romima, najbrojnijoj manjini,  ima i visokoobrazovanih stručnjaka, pa i oni mogu doprinositi odlukama po mjeri manjina koje su, kako on naglašava, brojnije u nekim sredinama od konstitutivnih naroda.

Komentirajući dalje desetogodišnjicu presude „Sejdić i Finci“, Mujić je kazao da su manjine zapostavljene od države iako su njihovi članovi doprinijeli odbrani Bosne i Hercegovine u proteklom ratu.

- Kao Vijeće nacionalnih manjina Federacije BiH šaljemo jasnu poruku da treba prekinuti tu praksu jer smo građani države Bosne i Hercegovine, volimo ovu državu i pripadamo joj.  Naravno da  očekujemo  da u Parlamentu imamo svoje predstavnike - klub nacionalnih manjina, a ne odrednicu 'ostali'  - kazao je, između ostalog, Mujić.

Vijeće nacionalnih manjina Federacije Bosne i Hercegovine, osim što je na današnjoj sjednici razmatralo tačku dnevnog reda „Desetogodišnjica presude 'Sejdić i Finci'“, razmotrilo je vlastite aktivnosti između dviju sjednica i upoznalo se s izvještajem o prisustvu članova tog tijela obilježavanju Međunarodnog dana djeteta, 20. novembra ove godine u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Preporuke o dječijim pravima pročitane su danas i članovima tog vijeća, a govore o potrebnim mjerama  prevencije i suzbijanja svih oblika nasilja nad djecom, bilo da se nasilje ispoljava u školi među vršnjacima, u porodici ili širem okruženju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sastao se Klub nacionalnih manjina, otkrio što mu je fokus u formiranju hrvatske vlade

Lekaj Prljaskaj: Blokirane su mi društvene mreže, to mi otežava kampanju

U Brčkom održan okrugli sto i predavanje stručnjaka za nacionalne manjine

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'