Bosna i Hercegovina     | 28.11.2019. 16:14 |

Premijer Ganić i članovi Vlade ZDK u posjeti općini Zavidovići

FENA Saopćenje

ZENICA, 28. novembra (FENA) - Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirza Ganić i ministri u Vladi tog kantona danas su, u sklopu obilaska općina u ZDK, posjetili Zavidoviće.

U delegaciji ZDK bio je i predsjedavajući Skupštine tog kantona Ćazim Huskić.

U susretu s općinskim načelnikom Zavidovića Hašimom Mujanovićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Redžom Seferovićem, razgovarano je o dosadašnjoj saradnji dvaju nivoa vlasti te projektima koji se realiziraju na području općine.

- Razgovarali smo o svim otvorenim pitanjima vezanim za administraciju te realizaciji određenih projekata. Konstatirali smo da je Vlada ZDK usmjerila značajan dio finansijskih sredstava za projekte na području općine Zavidovići, što potvrđuje i realizacija na terenu - kazao je premijer Ganić.

Najavio je nastavak ulaganja, prije svega, u projekte razvoja infrastrukture, naglasivši da Vlada pored toga izdvaja značajna sredstva za boračku populaciju te mlade kroz projekt stipendiranja i podršku zapošljavanju i samozapošljavanju.

Na sastanku je istaknuto kako općina Zavidovići ima specifične probleme u privredi, s obzirom na to da je nekadašnji privredni gigant "Krivaja" bio nosilac privrednog razvoja ove općine, te da treba tražiti prostora za zapošljavanje i razvoj u drugim oblastima, prvensteno u turizmu.

- Potencirali smo razvoj turizma i korištenje prirodnih ljepota kojima općina obiluje i koje treba staviti u funkciju razvoja općine i privlačenja domaćih i stranih turista. Park prirode Tajan je jedan od najvećih potencijala i tu su već realizirana određena ulaganja, koja ćemo nastaviti i u narednom periodu. Istovremeno ćemo zajedno tražiti rješenja za oživljavanje Krivaje i pokretanje drugih industrijskih kapaciteta - kazao je Ganić.

Istovremeno, pozvao je lokalnu administraciju da bude agilnija i da se prijavljuje na javne pozive za korištenje podsticaja kroz programe koje implementira Vlada ZDK.

Posjeta općini Zavidovići upriličena je na poziv općinskog načelnika, kao i prilikom ranijih posjeta općinama - Olovo, Vareš, Žepče i Tešanj.

Načelnik Mujanović je naglasio kako općina Zavidovići dijeli probleme većine drugih lokalnih zajednica u ZDK, a to je, prije svega, odliv radne snage, koji trebaju zajedno rješavati svi nivoi vlasti, kao i komunalne probleme od kojih je posebno naglašen problem odvoza smeća na Regionalnu deponiju Mošćanica u Zenici, saopćeno je iz  Pres-službe ZDK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Potpisani sporazumi za realizaciju projekata vodosnabdijevanja u općinama s područja KS

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'