Svijet     | 28.11.2019. 20:48 |

Trump iznenada posjetio vojnike u Afganistanu, čestitao Dan zahvalnosti

FENA Internet

KABUL, 28. novembra (FENA) - Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump je u četvrtak iznenada posjetio Afganistan kako bi pružio podršku američkim trupama na Dan zahvalnosti.

Putovanje, njegovo prvo u tu zemlju, dolazi skoro godinu nakon što je predsjednik imao neočekivanu posjetu trupama stacioniranim u Iraku, što je bila prva posjeta borbenoj zoni otkad je preuzeo dužnost, prenio je NBC News.

Oko 13.000 američkih vojnika i dalje je stacionirano u Afganistanu kako bi obučavali, savjetovali i pomagali lokalne snage u okviru misije NATO-a i provodili antiterorističke operacije.

Trump je ovog ljeta rekao da je imao za cilj smanjiti tu brojku, a prošlog mjeseca vrhovni američki general u Afganistanu rekao je da se ukupni broj vojnika u zemlji smanjio za oko 2.000.

Rat u Afganistanu najduži je u američkoj historiji, a odnio je oko 147.000 života od sukoba započetog 2001. godine, uključujući oko 40.000 civila, 60.000 afganistanskih snaga sigurnosti i 3.500 koalicijskih trupa, od kojih je otprilike 2.400 Amerikanaca, prema studiji sa Univerziteta Brown.

Invazija predvođena SAD-om srušila je talibansku vladu sa vlasti u toj zemlji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta