Magazin     | 29.11.2019. 08:30 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 29. studenoga (FENA) - 

- 1780. Umrla Marija Terezija, austrijska carica, češka i mađarska kraljica, koja je tijekom vladavine od 1740. do smrti provodila napredne reforme, ali i germanizaciju.

- 1899. Grupa švicarskih, engleskih i katalonskih nogometaša s Joanom Gamperom na čelu osnovala FC Barcelona.

- 1918. Na Velikoj narodnoj skupštini u Podgorici svrgnut kralj Nikola I. Petrović i proglašeno ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom. Aktom o ujedinjenju crnogorska država prestala je da postoji.

- 1924. Umro Giacomo Puccini, poznati talijanski operni skladatelj.

- 1943. U Jajcu održano drugo zasjedanje AVNOJ-a koji je konstituiran kao vrhovno zakonodavno i izvršno predstavničko tijelo naroda Jugoslavije te je ustanovljen Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije. Donesena je odluka o federativnom uređenju države, a kraljevskoj vladi u izbjeglištvu zabranjen je povratak u zemlju.

- 1945. Ustavotvorna skupština u Beogradu ukinula monarhiju, lišavajući dinastiju Karađorđevića svih prava u zemlji i proglasila Federativnu narodnu republiku Jugoslaviju.

- 1947. Generalna skupština UN-a izglasala podjelu Palestine na jevrejski i arapski dio, s Jerusalemom pod kontrolom svjetske organizacije, što je 1948. omogućilo stvaranje države Izrael.

- 1989. Umro Zulfikar Zuko Džumhur, bh. i jugoslovenski putopisac, filmski i televizijski scenarista, kazališni scenograf, umjetnički ravnatelj filma, likovni kritičar, kostimograf, slikar i karikaturista.

- 1991. Komisija za arbitražu Mirovne konferencije o Jugoslaviji (Badenterova komisija) objavila rezultate međunarodne arbitraže prema kojima se SFR Jugoslavija "nalazi u procesu nestajanja" i da su sve republike bivše federacije njeni sukcesori.

- 1998. Umro Živojin Pavlović, jedan od najznačajnijih srpskih filmskih reditelja i književnika nove proze. Njegov film "Dezerter" prvo je filmsko djelo koje govori o tragediji rata na prostoru bivše SFRJ.

- 1999. Rivalske partije u Sjevernoj Irskoj formirale su protestantsko-katoličku vladu, primoravši tako ogorčene neprijatelje da prvi put u povijesti podijele vlast.

- 2001. Umro britanski rok-pjevač i skladatelj George Harrison, bivši član Beatlesa, rok-grupe koja je obilježila šezdesete godine 20. stoljeća.

- 2008. Umro Jorn Utzon, danski arhitekt, poznat kao tvorac Sidnejske opere, koja je 2007. uvrštena u svjetsku baštinu UNESCO-a.

- 2016. Zrakoplov s 81 putnikom koji je prevozio igrače brazilskog prvoligaša Chapecoene srušio se u planinama Kolumbije kod grada Medellina. Poginulo je 75 putnika, a preživjelo je šest. Brazilski klub je trebao igrati finale kupa Sudamerika protiv kolumbijskog kluba Atletico Nacional.

- 2017. Nakon što je Žalbeno vijeće Haškog tribunala objavilo konačnu presudu u predmetu Prlić i ostali, a kojom su optuženima izrečene iste kazne kao i u prvostupanjskom postupku od 111 godina zatvora, Slobodan Praljak popio otrov te potom preminuo u bolnici. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!