Bosna i Hercegovina     | 29.11.2019. 09:22 |

Lagumdžija s predsjednikom Italije razgovarao o proširenju EU na zapadni Balkan

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Prijemom kod predsjednika Republike Italije Sergia Mattarelle, u Rimu je okončan trodnevni NGIC skup na visokom nivou pod nazivom „Mir, sigurnost i prevencija sukoba u okviru razvojne Agende 2030“.

Zlatko Lagumdžija je predsjednika Mattarellu upoznao sa zajedničkom izjavom učesnika NGIC skupa kojom se zahtjeva od institucija i članica EU da konkretnim koracima pospješe ubrzano proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana kako svi zajedno ne bi upali u još veće probleme od onih s kojima se danas suočavamo.

Italija će u narednom periodu pružati još veću podršku evroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine kao i zapadnog Balkana u cjelini i neće pristati na problematiziranje proširenja koje je prisutno u proteklom periodu, istakao je predsjednik Mattarella.

Radni dio skupa je okončan panelom pod nazivom „Izazovi i prilike u narednoj deceniji“ s uvodnim izlaganjem prof. dr. Zlatka Lagumdžije. Uvažavajući globalne probleme samoodrživog razvoja posebna pažnja se treba posvetiti izgradnji država kao društva zajedničkih vrijednosti. Na tom put  Bosna i Hercegovina i region u cjelini, svakako imaju posebno mjesto istakli su učesnici skupa, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lagumdžija na Harvardu o neophodnosti globalnog regulisanja i upravljanja vjestačkom inteligencijom

Lagumdžija posjetio reisu-l-ulemu Kavazovića

Sergio Mattarella položio zakletvu na drugi mandat predsjednika Italije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta