Svijet     | 29.11.2019. 12:05 |

Broj poginulih u protestima u Iraku porastao na 408 ljudi

FENA Internet

BAGDAD, 29. novembra (FENA) - Broj poginulih u višesedmičnim antivladinim nemirima u Iraku porastao je u petak na 408 ljudi, većinom nenaoružanih demonstranata, pokazala je Reutersova statistika zasnovana na podacima policijskih i medicinskih izvora.

Nekoliko ljudi podleglo je ranama zadobijenim u četvrtak u sukobima sa snagama sigurnosti u južnom gradu Nasiriji, saopćili su bolnički izvori, čime je broj poginulih u tom gradu porastao na 46, a ukupan broj poginulih širom zemlje od izbijanja protesta 1. oktobra porastao je na 408 ljudi.  

Vodeći irački šiitski vjerski čelnik danas je osudio upotrebu smrtonosne sile protiv demonstranata i pozvao je demonstrante da izbjegnu akte nasilja i vandalizma, upozoravajući na još jednu spiralu nasilja u toj zemlji često razdiranoj sukobima.

- Napadi na miroljubive demonstrante su zabranjeni – poručio je zastupnik velikog ajatolaha Alija al-Sistanija vjernicima tokom džume u svetom gradu Kerbali.

Demonstranti "ne smiju dopustiti da se miroljubive demonstracije pretvore u napade na imovinu ili ljude – mirni demonstranti trebali bi sarađivati kako bi izbacili vandale iz svojih redova",  kazao je Al-Sistanijev predstavnik, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Palestinci pozvali UN da istraže navode o ratnim zločinima u bolnici u Gazi

Ministarstvo zdravstva Gaze - U izraelskim napadima ubijeno 34.262 Palestinca

Erdogan u posjeti Iraku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu