Bosna i Hercegovina     | 29.11.2019. 13:27 |

Komšić: OSBiH snažan i pouzdan oslonac državi BiH i njenim građanima

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - U proteklih četrnaest godina Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) pokazale su se kao snažan i pouzdan oslonac državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima, te da su bolji dio našeg društva i pokazatelj da se reforme u Bosni i Hercegovini mogu provoditi na uspješan način.

Istaknuo je to predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas na ceremoniji održanoj u kasarni OSBiH „Rajlovac“, gdje je, u povodu Dana OSBiH i 14. godišnjica njihovog ustroja, upriličeno svečano postrojavanje komandi i jedinica, kojem su prisustvovali predstavnici vlasti u BiH i međunarodnih organizacija, kao i članovi vojno-diplomatskog kora, te brojne zvanice i gosti.

Obraćajući se sudionicima svečanosti, Komšić je uime Predsjedništva kao vrhovne civilne komande, potcrtao kako je primarani smisao postojanja OSBiH zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države, „a to je ujedno i elementarni preduslov za integraciju države BiH u šire odbranbeno – sigurnosne sisteme, poput NATO-saveza, pod čijim okriljem, a istovremeno oslonjeni na vlastite snage, možemo biti ne samo sigurni nego i prosperitetni kao država i društvo“.

- OSBiH ne brinu samo za sigurnost našeg društva, jer kroz djelovanje u mirovnim misijama, naročito, u ovom vremenu, u Afganistanu, pokazuju i to da su odgovoran partner svim državama i društvima koje žele i nastoje da ostvare mir i stabilnost u svijetu. Za svaku je pohvalu spremnost i odlučnost pripadnika OSBiH da učestvuju u mirovnim misijama i time doprinose uspostavljanju i očuvanju mira u svijetu. Angažiranje naših vojnika u ovim plemenitim misijama čini nas ponosnim, ali isto tako sa druge strane nameće obavezu da se sam materijalni položaj pripadnika OS u cijelini podigne na jedan viši nivo - kazao je predsjedavajući bh. Predsjedništva.

Istovremeno, podsjetio je na brojne aktivnosti pripadnika OS, uključujući i vojne vježbe poput one na Manjači u septembru ove godine u kojoj je sudjelovalo više od hiljadu vojnika uz podršku NATO-a, a čime su na najneposredniji način demonstrirali spremnost OSBiH za dostizanje potrebnih NATO standarda i povećanja stepena interoperabilnosti.

- Na istom ovom mjestu prošle godine, povodom trinaeste godišnjice formiranja OSBiH govorili smo o potrebi ispunjavanja uvjeta za MAP. Godinu dana poslije, sa radošću možemo konstatovati da se Bosna i Hercegovina od 5.decembra 2018. godine nalazi u MAP-u i da se, shodno odluci Predsjedništva BiH, u sjedište NATO-a dostavlja godišnji Program reformi koji će dati novu dinamiku u nastavku integracionih procesa prema NATO-u - naglasio je Komšić, navodeći kako je proces na koji se čekalo godinama sada deblokiran.

- Danas više nikome unutar Bosne i Hercegovine ne može olako pasti na pamet da bilo kakvim političkim mahinacijama pokušava degradirati ulogu i značaj OSBiH, a nije da nismo svjedočili i takvim pokušajima. Ti pokušaji su završili i završit će neuspjehom - precizirao je.

Istovremeno, predsjedavajući Predsjedništva BiH izrazio je uvjerenje da u budućnosti takvih pokušaja neće ni biti, jer „onaj ko se na to usudi mora znati da rizikuje sve, a da pri tome neće postići ništa“.

- U nadi da ćemo sljedeće godine, kada budemo bilježili i mali jubilej, petnaestu godišnjicu formiranja OSBiH, ponovo biti u prilici da konstatujemo nove pomake i napretke, pogotovo u oblasti integracionih procesa - kazao je Komšić, čestitajući pripadnicima Oružanih snaga BiH godišnjicu njihovog ustroja.

Uime domaćina svečanosi, dobrodošlicu prisutnima i čestitke istim povodom uputio je načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, istaknuvši kako su OS, uprkos brojnim izazovima, i u ovoj godini ostvarile izuzetne rezultate u različitim segmentima djelovanja, a u skladu s misijom i obavezama koje proistječu iz Zakona o odbrani BiH.

- Na svom putu razvoja i djelovanja ka ostvarivanju cilja, koji se ogleda u sticanju statusa ravnopravnog i kredibilnog prtnera s vojskama članicama Sjevernoatlantskog saveza, OSBiH prolaze kroz različite kvalifikacijske kapije, a jedna od značajnih i zahtjevnih je svakako NATO koncept operativnih sposocnosti (OCC), koji podrazumjeva četverogodišnji proces ocjenjivanja jednica i komandi po NATO-standardima - kazao je general Mašović.

Podsjetio je kako je jedanaest jedinica OSBiH uspješno prošlo sve kvalifikacijske kapije po spomenutom NATO konceptu i ocijenjene - borbeno spremnim (Combat Ready), te da je ove godine izvršeno ocjenjivanje i Bataljonske grupe lake pješadije u sklopu prve od četiri faze evaluacije.

Mašović ukazao i na brojne druge segmente funkcioniranja OS, uključujući  sudjelovanje u sklopu međunarodnih mirovnih misija, iskorake u segmentu obuke i kadrovskog zanavljanja, te postignuća u sklopu civilno-vojne suradnje,  procesa deminiranja i uništavanja viškova naoružanja.

Ocijenio je kako OSBiH danas posjeduju izuzetno profesionalan, obučen i visoko motiviran vojnički, podoficirski i oficirski kadar, koji je 'prošao' niz edukacija i usavršavanja u skladu s NATO standardima i konceptom interoperabilnosti.

General Mašović izrazio očekivanje da će nadležni organi i institucije prepoznati kvalitet ostvaren u sklopu OSBiH te osigurati odgovarajuća ulaganja u odbrambeni sektor, kako bi OS dobile 'razvojni budžet' i krenule u proces modernizacije, a njihovi pripadnici ostvarili bolje uvjete rada i veća primanja, odnosno status koji će im osigurati uvjete za dostojanstven život.

Poručio je kako će OSBiH i nadalje biti na usluzi svim građanima BiH i biti posvećene ostvarenju strateških ciljeva BiH.   

U povodu obilježavanja Dana i godišnjice OSBiH, na svečanosti u kasarni Rajlovac uručene su nagrade i pohvale najzaslužnijim pojedincima, pripadnicima odbrambenih struktura BiH, a što je učinjeno u skladu s naredbama ministrice obrane BiH i načelnika Zajedničkog štaba OSBiH, kao i pehari najuspješnijim sportskim ekipama iz sastava OS.

Ceremoniji je prethodilo intoniranje državne himne Bosne i Hercegovine, te smotra svečanog stroja i predaja raporta predsjedavajućem Predsjedništva Željku Komšiću, u čijoj je pratnji bio i zamjenik ministrice odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić.

Istovremeno, sudionici događaja bili su u prilici upoznati se o naoružanju i opremi u posjedu OSBiH, a izvedena je i metodsko-pokazna vježba u kojoj su pripadnici OS još jednom demonstrirali najviši stepen profesionalnosti i umješnosti u realizaciji najzahtijevnijih operativnih zadataka. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Položeno cvijeće na Kovačima u okviru obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije RBiH 

Pripadnici Oružanih snaga BiH kreću u potragu za nestalim Dragom Tanaskovićem

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'