Kultura     | 29.11.2019. 14:56 |

Specijalna projekcija nagrađenog filma 'Euforija postojanja' 8. decembra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Specijalna projekcija dokumentarnog filma "Euforija postojanja" Réke Szabó (Mađarska, 2019), ostvarenja koje je osvojilo Nagradu za ljudska prava na ovogodišnjem 25. Sarajevo Film Festivalu (SFF), bit će održana u nedjelju, 8. decembra u kinu Meeting Point u Sarajevu.

Tu će projekciju organizirati Ambasada Nizozemske u Sarajevu i Obala Art Centar, uz besplatan ulaz za sve posjetitelje, saopćeno je iz SFF-a.

Na projekciju u Sarajevo doći će rediteljica i scenaristica filma Réka Szabó i protagonistica filma Éva Fahidi, s kojima će razgovor nakon projekcije voditi ambasador Nizozemske Reinout Vos.

Éva Fahidi imala je 20 godina kada se iz logora Auschwitz-Birkenau vratila u Mađarsku. Ostala je sama jer je 49 članova njene porodice, uključujući njenu majku, oca i mlađu sestru, ubijeno. Sedamdeset godina kasnije, devedesetogodišnja Éva dobija poziv da učestvuje u plesnoj teatarskoj predstavi o svom životu...

Film je prikazan u službenoj selekciji 25. Sarajevo Film Festivala, u Takmičarskom programu - dokumentarni film. Osvojio je i Critics Week nagradu na festivalu u Locarnu, kao i nagradu publike za najbolji dokumentarni film na festivalu u Minsku.

Kraljevina Nizozemska je od ove godine pokrovitelj Nagrade za ljudska prava na Sarajevo Film Festivalu, koja se dodjeljuje u Takmičarskom programu - dokumentarni film. Nagrada se dodjeljuje filmu koji obrađuje tematiku ljudskih prava, a ove je godine nagradu osvojio film "Euforija postojanja".

Pod pokroviteljstvom Kraljevine Nizozemske u okviru ovogodišnjeg SFF-a održan je i Dan ljudskih prava. Sarajevo Film Festival kroz Takmičarski program - dokumentarni film prikazuje filmove inspirirane različitim aspektima ljudskih prava, te obilježavanjem Dana ljudskih prava Festival nastoji dodatno skrenuti pažnju na važnost filma kao značajnog i moćnog medija u promociji ljudskih prava.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Filmom 'Samo kad se smijem' započelo obilježavanje Dana ljudskih prava u kinu Meeting Point

'Dani ljudskih prava' uz besplatne filmove u kinu Meeting Point

Izbor filmova iz programa 29. Sarajevo Film Festivala u Gradačcu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'