Bosna i Hercegovina     | 29.11.2019. 18:44 |

Organiziran okrugli sto o promociji i poštivanju ženskih prava u općini Prnjavor

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 29. novembra (FENA) - Nepostojanje adekvatnog zdravstvenog sistema, nasilje u porodici, ekonomsko osnaživanje i politička participacija žena, neki su od problema koji su danas istaknuti tokom razgovora na okruglom stolu o temi "Kako doprinijeti promociji i poštivanju ženskih prava u općini Prnjavor - djelujmo zajedno za pozitivne društvene promjene".

Skup je organizirala Fondacija CURE i Fondacija za osnaživanje žena u okviru dvogodišnjeg projekta "Ženska prava - Agenda za pozitivne promjene" u Bosni i Hercegovini, koji finansira Evropska unija u okviru Evropskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava u BiH.

Radi se o drugom sastanku u toj općini, a na prvom koji je okupio predstavnike nevladinog sektora, lokalnih vlasti i institucija zdravstva i socijalne zaštite, mapirani su problemi u svrhu kreiranja Akcionog plana za rješenje tih problema.

Partnerska organizacija za ovu općinu je Udruženja "Romani Ćej - romska djevojka" koje godinama radi na poboljšanju položaja žena s fokusom na Romkinje koje pripadaju manjinskoj i marginaliziranoj grupi.

Kako je za Fenu kazala voditeljica današnjeg skupa iz Fondacije CURE Medina Mujić, kada je u pitanju zdravstveni sistem, najvažnije pitanje je seksualno i reproduktivno zdravlje žena i muškaraca, a poseban fokus, smatraju, trebalo bi staviti na preventivne programe i preglede za žene i žene pripadnice marginaliziranih grupa u smislu genitalno-uroloških problema.

- U Prnjavoru ne postoji mamograf zbog čega su žene primorane odlaziti u Banja Luku, primjera radi, na preglede, ali imajući u vidu da je ekonomska situacija prilično loša taj odlazak već mnogo košta - pojašnjava Mujić.

Također, problem nasilja u porodici prepoznat je kao vrlo alarmantan u Prnjavoru. Ne postoji edukacija za mlade žena tokom obrazovnog ciklusa o oblicima nasilja te bi se trebalo fokusirati na prevenciju nasilja u porodici kroz edukativne programe i kampanje podizanja svijesti.

- Taj problem postaje još i veći ukoliko se zna da brojne žene nemaju imovinu na svoje ime te kada izađu iz nasilne zajednice ništa ne dobiju zbog čega one nemaju gdje otići - kazala je Mujić.

Stoga bi, smatra ona, bilo dobro osigurati za njih privremeni smještaj koji trenutno ne postoji, poput općinskog stana koji bi bio pri Centru za socijalni rad, a to bi na neko vrijeme ženi, najčešće s djecom, pružilo sigurnost dok se ne snađe.

Kada je u pitanju ekonomsko osnaživanje žena, fokus je stavljen na zapošljavanje žena osobito žena pripadnica marginaliziranih grupa (žene s invaliditetom, žene preživjele nasilje u porodici, majke s četvero i više djece te Romkinje) uz rad na društvenom preduzetništvu.

Mujić naglašava da je kao četvrti problem prepoznat politička participacija žena kroz podizanje svijesti o važnosti ženskog političkog angažmana budući da je vrlo mali broj žena u toj općini politički angažiran.

- Učesnice skupa su istaknule da bi se članice tri udruženja koja brinu za prava žena u toj općini trebala umrežiti kako bi zajednički djelovale na rješenju tih problema - zaključila je Mujić.

Među problemima još je naglašeno i nepostojanje javnog prijevoza te bi trebalo napraviti procjenu potreba i uključiti sve lokalne zajednice u toj općini i razviti strategiju za uspostavljanje javnog prijevoza.

Projektom "Ženska prava - Agenda za pozitivne promjene" namjerava se doprinijeti promociji i poštivanju ženskih prava, te iskorjenjivanju diskriminacije žena s posebnim fokusom na marginalizirane i manjinske grupe žena u deset bh. općina, a Prnjavor je jedna od njih.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Raznovrstan program na 18. PitchWise festivalu ženske umjetnosti i aktivizma

PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma od 7. do 10. septembra u Sarajevu

Počela kampanja 'Seksualna iznuda je korupcija. Prekinimo ćutanje !'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo