Servisne informacije     | 01.12.2019. 09:02 |

Moguća poledica u planinskim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - U većem dijelu BiH saobraća se po pretežno suhom i mjestimično vlažnom kolovozu. Zbog niskih temperatura iz BIHAMK-a upozoravaju na moguću poledicu, posebno na dionicama u višim planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, posebno na širem području Žepča, te ponegdje uz rijeke Savu, Drinu, Lašvu i Vrbas.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Jajce-Crna Rijeka (Zdaljevac), Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica) i Doljani-Metković (između graničnih prelaza).

Na snazi je zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Na graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

AUTOPUT
A-1
Butile-Sarajevo zapad, zbog radova na lokalitetu Treševine, saobraćaj je preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.
Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman i na mjestu radova preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-1.8
Srebrenik-Orašje, zbog sanacije tunela Ormanica vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.
M-5
Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.
Lanište-Ključ, zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Ključ-Mrkonjić Grad, zbog radova na izgradnji pješačkih staza na izlazu iz Ključa prema Mrkonjić Gradu, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-14
Bosanska Krupa, zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-16
Karanovac-Crna Rijeka, zbog radova na sanaciji klizišta saobraća se jednom trakom naizmjenično.
Jajce-Crna Rijeka (kod mjesta Zdaljevac) zbog sanacionih radova u vremenu od 07 do 16 sati aktuelne su polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se jednom trakom, naizmjenično.
M-17
Zenica-Nemila, u toku su radovi na asfaltiranju u tunelu Vranduk II (Zenica-Nemila) zbog čega se od 05 do 00:30 sati saobraća naizmjenično, jednom trakom. U terminu od 00:30 do 05 sati saobraćaj je obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.
Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraća se usporeno u zoni izvođenja radova.
GP Doljani-GP Metković, na mjestu izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
M-17.3
Neum-Stolac (Stolovi-Drenovac), zbog izvođenja radova saobraćaj se preusmjerava na privremenu obilaznicu.
M-18
Sarajevo-Trnovo, zbog radova na izgradnji MHE Krupac na rijeci Željeznici, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
Stupari (most preko rijeke Suha), zbog sanacionih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu privremenu signalizaciju.
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.
M-20
Ustiprača-Goražde-Ustikolina, zbog sanacionih radova i izgradnje kružnog toka saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

REGIONALNI PUTEVI
R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.
R-425 Žitomislići-Čitluk(most preko rijeke Neretve), zbog sanacionih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu privremenu signalizaciju. Za vozila preko 5 tona nosivosti preporučuju se alternativni pravci.
R-454a Bratunac-Drinjača, zbog radova na sanaciji klizišta od 00 do 07 sati i od 16 do 00 sati na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.
R-458 Lopare -Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Ćelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.
R-469 Živinice-Međaš (dionica kružni tok Aerodrom)-Dubrave, zbog radova na izgradnji kružnog toka na dijelu regionalne ceste saobraća se usporeno, uz postavljenu signalizaciju.
R-907 od raskrsnice sa M-18 u dužini od 1000 metara (naselje Pendičići), zbog sanacionih radova na mjestu izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom, od 08 do 17 sati.

KANTON SARAJEVO
- Zbog sanacionih radova u noćnim satima (23:45 do 05:30 sati) etapno će se obustavljati saobraćaj na dijelu ulice Safeta Hadžića (od raskrsnice sa krakom istoimene ulice prema ulicama Albanska i Hadži Mustafe Penjave u dužini od 700 metara prema naselju „Aneks“). Za vrijeme obustave vozila će saobraćati alternativnim pravcima.
- Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji mosta Donji Kotorac, u ulici 13. Juni (na dijelu od spoja sa ulicom Tuneli u dužini 50 m) na snazi je obustava saobraćaja.
- Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u ulici Adema i Muradifa Omerspahića (od spoja sa ulicom Vladimira Preloga do raskrsnice sa ulicom Sulje Jahića) u terminu od 08 do 16 sati na snazi je obustava saobraćaja. Za vrijeme obustave saobraćaj se preusmjerava na alternativne pravce.
- Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže u ulici Kranjčevićeva u terminu od 07:30 do 16 sati moguće su etapne obustave saobraćaja. Za vrijeme obustave saobraćaj se preusmjerava na alternativne pravce.
- Zbog izvođenja radova na izgradnji podzemne garaže sa višenamjenskim trgom od 00 do 24 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Avdage Šahinagića. Alternativni pravci za vrijeme obustave su: ulica Veliki Alfakovac-Alfakovac-Megara-Džemala Čelića-Mehmeda Mujezinovića-Franjevačka-Konak-Obala Kulina bana i obratno.
- Zbog sanacije klizišta u ulici Hakije Kulenovića privremeno je izmjenjen režim saobraćaja (postojeći dvosmjerni saobraćaj se ukida i saobraćaj uspostavlja u jednosmjernom režimu). U funkciji je smijer iz pravca Jukićeve ulice, dok se iz pravca Odobašine ulice može doći samo do tunela.
- Zbog izvođenja sanacionih radova usporeno se saobraća u ulicama: Adema Buće-Trebinjska, Danijela Ozme, Ivana Cankara, Ibrahima Ljubovića, Asima Ferhatovića, Safeta Pašalića, Kranjčevićeva, Goruša, Kovači, Armije Republike BiH, Radenka Abazovića, Čobanija i Hamdije Kreševljakovića.

ČAPLJINA
Zbog radova na izgradnji kružnog toka na ulazu u grad (raskrsnica ulica Ante Starčevića i Gojka Šuška) saobraća se usporeno, uz postavljenu signalizaciju.

BRČKO
Zbog izvođenja neophodnih radova od 07 do 17 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Branislava Nušića, u dijelu naselja „Centar“. Vozila će se preusmjeravati alternativnim saobraćajnicama u gradu.

PRIJEDOR
U toku su radovi na izgradnji kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva M-4, M-15 i ulice 29. novembar u Prijedoru, zbog čega je saobraćanje usporeno, saopćeno je iz BIHAMK-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Normaliziran saobraćaj na M-1.8 Tuzla-Srebrenik

EU se složila oko strožijih pravila o saobraćajnim prekršajima počinjenim u drugoj zemlji

Štrajkovi poremetili željeznički i zračni saobraćaj u Njemačkoj

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo