Bosna i Hercegovina     | 01.12.2019. 13:12 |

SDA: Odavati počast ratnom zločincu znači vrijeđati žrtve njegovih zločina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. decembra (FENA) - Stranka demokratske akcije ocijenila je u saopćenju za javnost da je, odavanjem počasti osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović još jednom pokazala "svoje pravo lice i svoje agresivne namjere prema Bosni i Hercegovini".

-Odavati počast osuđenom ratnom zločincu znači direktno vrijeđati žrtve njegovih zločina. U uređenim evropskim državama nezamislivo je da predsjednici odaju počast zločincima, npr. nacističkim generalima osuđenim pred Nirnberškim tribunalom. Očigledno je da Kolinda Grabar-Kitarović ne poštuje to temeljno moralno i civilizacijsko pravilo, te se umjesto sa žrtvama, solidariše sa njihovim krvnicima - navodi se u saopćenju SDA.

Kako navode iz ove stranke, važno je podsjetiti se da je Praljak pred Haškim tribunalom osuđen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem podjele Bosne i Hercegovine i pripajanja njenih dijelova Hrvatskoj.

Odavanje počasti takvoj figuri, ističe SDA, znači slanje veoma jasne političke poruke prema BiH koju vrlo dobro razumijemo.

-Predsjednica RH mora da zna da nikada neće ostvariti ono što čak ni Praljak i njegovi mentori nisu uspjeli ostvariti silom oružja. Sama činjenica da ipak pretendira ka tome, ukazuje da ona ne želi stabilnost i dobrosusjedske odnose sa BiH. Očigledno je jedini cilj pribiranje jeftinih političkih poena bez obzira na štetu koju njene riječi i postupci uvijek nanovo nanose povjerenju među građanima dviju zemalja - kaže se u saopćenju SDA.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

HŠK Zrinjski: Igrači, treneri i osoblje FK Velež ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana