Stranačke aktivnosti     | 01.12.2019. 14:14 |

Saopćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Potpredsjednik SDP BiH Zukan Helez prisustvovao Kongresu Demokratske partije socijalista Crne Gore

Zukan Helez, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH, uzeo je učešće na osmom Kongresu Demokratske partije socijalista Crne Gore (DPS), koji je juče održan u Podgorici.

Prema riječima Heleza, Kongres DPS-a je bio impresivan spoj energije, entuzijazma, iskustva, mladosti, euforije, poštovanja, vizije, volje za radom i opštim napretkom.

„Ujedno je to bila prilika da čujemo poruke socijaldemokrata iz Evrope i svijeta, te razmjenu iskustava i stavova vezanih za izazove sa kojima se susreću zemlje zapadnog Balkana na svom euroatlanskom putu.

Jačanje nacionalizma i populističkih ideja i retorike označeni su kao ključni problemi današnje Evrope, u čemu ne zaostaje ni naš region.

Nama u Bosni i Hercegovini ta dva pojma nisu novina, nego tridesetogodišnja politička filozofija koja diktira ritam društveno-političkih kretanja, zahvaljujući kojoj na sceni imamo frustrirajuće usporavanje ionako sporih procesa, a kao krajnji rezultat revolt mlađe populacije koja sve više napušta našu zemlju.

Obaveza progresivnih snaga u BiH je odgovoriti na takav trend, slijedeći dobre prakse i primjere kakve imamo i u našem regionu, kao što su Crna Gora i Sjeverna Makedonija, a ne dozvoliti da budemo stalni taoci zaostalih anticivilizacijiskih politika podjela koje na krilima kvazipatriotizma manipulišu dezorjentiranim narodnim masama.

Poštivanje ljudskih prava i sloboda uz multetničnost, multikonfesionalnost, multikulturalnost kojima je obogaćena naša zemlja, ali i region, moraju biti putokaz političkog opredjeljenja i ključni adut za odbranu vrijednosti na kojima počiva moderna Evropa i dokaz našeg pripadanja toj zajednici.

Multietnička demokratija na Balkanu nema alternativu i kao takva naša je jedina šansa kojom je moguće nadvladati politike koje nam godinama kroz recikliranje prošlosti serviraju mržnju kao jedinu zajedničku komponentu, povlačeći znak jednakosti izmađu različitih vrijednosti“, naveo je Helez.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta