Svijet     | 02.12.2019. 13:43 |

U Madridu svjetski čelnici na samitu o klimatskim promjenama

FENA Internet

MADRID, 2. decembra (FENA)  - Ujedinjeni narodi počeli su u ponedjeljak dvosedmični klimatski samit u Madridu gdje su svjetski čelnici suočeni s rastućim pritiskom kako bi pokazali da mogu okupiti političku volju u svrhu izbjegavanja katastrofalnih učinaka globalnog zagrijavanja.

Razgovori su počeli u vrijeme sve vidljivijih učinaka rasta temperature prošle godine, s požarima koji haraju od Artika i Amazonije do Australije te uragana koji divljaju tropskim područjem.

- Svijet mora izabrati nadu u borbi protiv klimatskih promjenaN rekao je u ponedjeljak generalni sekretar Un-a Antonio Guterres upozoravajući na samitu u Madridu da vlade riskiraju da 'spavajući' prolaze putem bez povratka.

Guterres, bivši portugalski premijer i vodeći zagovornik ambicioznije akcije za preokretom u smanjenju emisije stakleničkih plinova, pozvao je vlade da izbjegnu "put predaje" koji bi ugrozio zdravlje i sigurnost svih.

"Želimo li zaista biti upamćeni kao generacija koja je zakopala glavu u pijesak, dok je planeta gorjela?", rekao je Guterres na otvaranju sastanka na vrhu, održanom u konferencijskom centru u Madridu.

Pozvao je učesnike samita da riješe jedno važno pitanje iz Pariškog sporazuma - pravila o trgovanju ugljikom, koja se smatraju ključnim za brže pokretanje mjera za smanjenje emisija stakleničkih plinova, prenosi Reuters.

Michal Kurtyka, poljski ministar za klimu koji je vodio zadnji krug UN-ovih klimatskih pregovora u Katowicama u decembru  prošle godine, rekao je da je val klimatskog aktivizma među mladim ljudima naglasio hitnost te zadaće.

Španski vršilac dužnosti premijera Pedro Sanchez, pozvao je delegate na smjelost.

-Niko se ne može samostalno izvući iz ovog izazova. Ne postoji dovoljno visok zid da bilo koju zemlju može zaštititi od ovog izazova, ma koliko oni bili moćni- rekao je Sanchez delegatima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Čelnici EU-a okupit će se na samitu o gospodarskim temama i geopolitičkim pitanjima

Zelenski doputovao na 'Samit tri mora' u Vilnjusu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'