Stranačke aktivnosti     | 02.12.2019. 14:43 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Mirjana Marinković-Lepić: Rad diplomatskih predstavništava BiH neophodno je učiniti transparentnijim

Bosanskohercegovačku javnost svake godine potrese bar jedan diplomatski skandal. Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, razlog tome vidi u činjenici da BiH nema Zakon o vanjskim poslovima koji bi spriječio ponašanja pojedinih ambasadora koja idu na štetu BiH i njenih građana. Ipak, smatra da je situaciju moguće dovesti u red i drugim aktima koji, međutim, ili ne postoje ili se ne primjenjuju. Niz pitanja u vezi s tim aktima uputila je ministru vanjskih poslova.

„Da li je u proteklih godinu dana izvršena analiza stanja i rada u diplomatko-konzularnim predstavništima BiH?

Na koji način se ocjenjuje doprinos ambasadora i konzula reputaciji BiH u svijetu?

Da li je Ministarstvo vanjskih poslova usvojilo Pravilnik o kriterijima za ocjenjivanje rada predstavnika Bosne i Hercegovine u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, koji je imalo obavezu da usvoji?

Ukoliko jeste, koji su kriteriji za ocjenjivanje rada ambasadora, konzula i drugih zaposlenih u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine?

Ako navedeni Pravilnik nije donijet, na koji način se vrši ocjena rada zaposlenih u diplomatsko-konzualrnim predstavništvima?

To su pitanja koja sam postavila. Odgovore očekujem, međutim već je dovoljno poražavajuća činjenica što parlamentarka mora postavljati ta pitanja. Ako sporni Pravilnik postoji, on bi morao biti vidljiv na stranici Ministarstva vanjskih poslova ili Predsjedništva, kao i izvještaji o radu naših konzularnih predstavništava. To treba biti vidljivo svim građanima jer postoji zbog njih i njihovim je novcima plaćeno. Toga nema ni na stranicama ambasada BiH, a mnoge ambasade i nemaju stranice. Unatoč tome desetine miliona maraka izdvajaju se za te naše diplomatske misije po svijetu.

Mi putem medija saznajemo o njihovom radu, a to najčešće budu vijesti o skandalima. Ili saznamo da uopšte ne predstavljaju državu, nego stranačke elite koje su ih delegirale na te pozicije, ili entitete ili isključivo jedan narod. Najnoviji primjer je ponašanje ambasadorice BiH u Grčkoj koja kroz turizam promoviše isključivo entitet Republiku Srpsku. Tome se mora stati u kraj i začuđuje me nedostatak političke volje, ali i pritisaka da se to riješi“, rekla je Lepić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'