Regija     | 02.12.2019. 17:44 |

Slovenski premijer upozorio Erjavca da bi mogao naštetiti vladi

FENA Agencije

LJUBLJANA, 2. prosinca  (FENA) - Slovenski premijer Marjan Šarec upozorio je u ponedjeljak u parlamentu da njegov koalicijski partner, ministar obrane Karl Erjavec, svojim neusklađenim prijedlogom o usklađivanju mirovina može naštetiti vladi i stabilnosti njena rada.

"Ako ovaj zakon padne, od toga neće biti koristi ni za koga, a najmanje za državu", kazao je Šarec u obraćanju parlamentu na početku rasprave o interventnom zakonu o rastu mirovina i plaća u javnom sektoru.

Prema zakonskom  prijedlogu vlade, jednokratno izvanredno usklađivanje mirovina u idućoj godini iznosilo bi 6,5 eura za sve umirovljenike, bez obzira na visini njihove mirovine.

Erjavec  se tom prijedlogu protivi kao predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) te predlaže da se umjesto paušalnog usklađivanja odredi povećanje za određeni postotak u odnosu na svaku mirovinu, što bi po nekim izračunima zahtijevalo više sredstava.

Šarec je u ponedjeljak u parlamentu Erjavca upozorio da bi eventualno odbijanje interventnog zakona blokiralo više od 100 milijuna eura dodataka koji su predviđeni za popravak plaća u javnom sektoru te ga pozvao da podrži interventni zakon, dok bi se o mirovinama moglo razgovarati kasnije.

Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) za sada inzistira na stajalištu da će na to pristati samo ako se  čelnici ostalih koalicijskih stranaka pismenom izjavom obvežu da će izvanredno  povećanje mirovina u postotcima postati prioritet vlade.

Kako javljaju slovenski mediji, DESUS pitanje bržeg rasta mirovina veže i uz svoju eventualnu potporu vladi prilikom izglasavanja državnog proračuna za iduću godinu, o čemu se ovaj tjedan ponovo trebaju izjašnjavati i glasovati zastupnici, nakon što je proračun suspenzivnim vetom prošlog tjedna privremeno blokiralo Državni vijeće zbog premalo odobrenih sredstava za financiranje općina, prenosi Hina.

Kako tvrde slovenski mediji, petočlanu koalicijsku vladu Marjana Šareca zadnjih tjedana pogađa nestabilnost u parlamentu, nakon što je iz posebnog sporazuma o projektnoj suradnji s vladom izašla oporbena stranka Ljevica, ali i neka neslaganja u koaliciji, uključivši i pitanje rasta mirovina s Erjavčevom strankom.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Vlada Kosova potvrdila sastanak Escobara s Kurtijem u popodnevnim satima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom