Bosna i Hercegovina     | 02.12.2019. 18:06 |

Najavljen poziv za grantove za prekograničnu saradnju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. decembra (FENA) - Rješenja za ključne probleme u oblasti obrazovanja, učešća u donošenju odluka, izgradnje mira i društvene kohezije, koji su definisani u okviru zajedničkog regionalnog programa Ujedinjenih nacija „Dijalog za budućnost“ bit će realizovana kroz 600.000 američkih dolara vrijedan javni poziv za grantove za prekograničnu saradnju.

Najavljeno je to na završenom događaju u okviru „Sedmice dijaloga“, tokom koje je više od 400 mladih i predstavnika institucija vlasti, obrazovanog i privatnog sektora iz BiH, Crne Gore i Srbije definisalo zajedničke prioritete i rješenja za bolju društvenu koheziju i gradnju mira.

- Prepoznali smo da nam društvena kohezija pomaže da postanemo otporniji prema društvenim i prirodnim šokovima. Kada smo suočeni sa teškoćama, pomaže nam ne samo da se održimo zajedno, nego nam i daje snagu da prevaziđemo zajedničke izazove - rekla je rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu.

„Dijalog za budućnost“ teži njegovati dijalog između različitih zajednica, te steći nova saznanja da bi se građanima iz svih država učesnica omogućilo da postanu agenti pozitivne društvene promjene.

-  Tokom trajanja projekta, a posebno danas, ljudima pružamo platformu da razgovaraju i dizajniraju rješenja za uspješne zajednice i prosperitetnu regiju. Sistem Ujedinjenih nacija spreman je da podrži implementaciju rezultata ovih dijaloga - istakla je  rezidentna koordinatorica UN-a u Crnoj Gori Fiona McCluney.  

Ambassador-at-large  Ministarstva vanjskih  poslova BiH Miloš Prica ocijenio je da je dijalog važan među različitim zajednicama unutar zemlje, ali i zemalja regije, zbog sveopćeg progresa država.

 „Dijalog za budućnost“ implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (PBF). „Dijalog za budućnost“  započeo je 2014. godine kao inicijativa Predsjedništva BiH i Generalnog sekretarijata Ujedinjenih nacija, saopćeno je iz UNDP-a.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Održan trening o osnaživanju žena za građansku participaciju

Jačanje društvene kohezije u okviru projekta 'Dijalog za budućnost'

Regionalna dijaloška platforma okupila učesnike iz BiH, Crne Gore i Srbije

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!