Bosna i Hercegovina     | 03.12.2019. 11:31 |

Jačanje saradnje BiH i Crne Gore na zajedničkim graničnim prijelazima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Vijeće ministara Bosnei Hercegovine danas je na vanrednoj telefonski održanoj sjednici utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Aneksa Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore o provođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prijelazima.

Razlozi za zaključivanje Aneksa Sporazuma su utvrđivanje zajedničkih graničnih prijelaza između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, unapređenje vršenja zajedničke granične kontrole, uključujući saobraćajnice, pomoćne objekte, prostorije i druge objekte neophodne za vršenje zajedničkih graničnih kontrola.

Prema ovom aneksu, a u skladu sa Sporazumom između BiH i Crne Gore, utvrđene su lokacije zajedničkih graničnih prijelaza, i to: Šćepan Polje - Hum u Šćepan Polju (CG), Ilino Brdo - Klobuk u Klobuku (BiH), Vraćenovići - Deleuša u Vraćenovićima (CG), Sitnica - Zupci u Zupcima (BiH), saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Također su utvrđene zone zajedničkih graničnih prijelaza, koje se nalaze na teritoriji BiH i na teritoriji Crne Gore i u kojima su službena lica dviju država ovlaštena da vrše zajedničke granične kontrole. Strane potpisnice snosit će troškove izgradnje zajedničkog graničnog prijelaza na svojoj teritoriji.

Prijedlog osnova bit će upućen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da za potpisnika Aneksa odredi ministar sigurnosti BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu