Kultura     | 03.12.2019. 12:51 |

Elektronički identitet na Sveučilištu u Mostaru

FENA Saopćenje

MOSTAR, 3. prosinca (FENA) – Sveučilište u Mostaru uspješno je implementiralo autentikacijsku i autorizacijsku infrastrukturu u svoje usluge čime je postalo prva institucija u Bosni i Hercegovini s implementiranim elektroničkim identitetom za svoje studente i nastavnike.

Autentikacija i autorizacija pri pristupu uslugama ostvaruje se pomoću elektroničkih identiteta koji su kreirani za sve studente i nastavnike Sveučilišta u Mostaru.

Osoba može imati samo jedan elektronički identitet i taj isti identitet koristi se za pristup uslugama Sveučilišta kao što su Informacijski sustav Sveučilišta (ISS), sustav za e-učenje SUMoodle, mobilna aplikacija Sveučilišta, eduroam... Sve ove usluge bit će omeđene SSO (single sign-on) uslugom što znači da se prijavom u jednu uslugu automatski prijavljuje i u sve ostale. Važno je naglasiti da je ovu uslugu SUMIT implementirao uz pomoć svog strateškog partnera Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srce), priopćeno je sa Sveučilišta u Mostaru.

Elektronički identitet predstavlja skup podataka o pojedincu koji se koristi za potrebe autentikacije (provjere identiteta) i autorizacije (provjere prava pristupa) nekom resursu. Elektronički identitet, uz ostale podatke, sadrži i korisničko ime i lozinku koji se mogu koristiti za pristup različitim uslugama.

Sveučilište u Mostaru planira ovaj iskorak napraviti i sa školama u Bosni i Hercegovini koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu, dodaje se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

'Mjera mora' predstavlja BiH na svjetskoj pozornici Venecijanskog bijenala (VIDEO)

Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg

Završen SMART Campus Hackathon by SUMIT 2023.

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu