Svijet     | 03.12.2019. 13:57 |

U Londonu samit povodom 70.godišnjice NATO-a

FENA Internet

LONDON, 3. decembra (FENA) -  Saveznički šefovi država i vlada okupili su se u utorak u Londonu kako bi obilježili 70. godišnjicu NATO-a.

Godine 1949.  Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je jedna od 12 osnivačkih članica NATO-a, i u Londonu je bilo prvo sjedište NATO-a.

Na dvodnevnom zasjedanju, danas i sutra, čelnici će donijeti odluke o daljnjem jačanju alijanse i nastavka njene adaptacije na novo okruženje. Njeno veličanstvo, kraljica Elizabeth II, bit će domaćin prijema za čelnike NATO-a u Buckinghamskoj palati, saopćeno je u utorak iz Sjevernoatlantskog saveza.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg također će danas raspravljati o glavnim temama na sastanku s čelnicima na velikom diplomatskom skupu u Londonu naslovljenom kao „Angažman NATO-a: inoviranje alijanse“.

U srijedu će se čelnici sastati u Grove hotelu kako bi raspravljali o aktuelnim sigurnosnim temama i donijeli odluke koje bi osigurale da NATO ostane spreman za budućnost. Očekuje se da se oni usuglase o brojnim mjerama, uključujući dodatno poboljšanje spremnosti savezničkih snaga, priznanje svemira kao operativne domene, i ažuriranje akcionog plana NATO-a protiv terorizma.

Čelnici bi također trebali održati strateške rasprave o Rusiji, budućnosti kontrole naoružanja, kao i o jačanju Kine. Također se očekuje da saveznici ocijene napredak koji je ostvaren u diobi vojnih troškova u alijansi.

NATO navodi da je 2019. peta uzastopna godina rasta vojnih ulaganja, dok bi evropski saveznici i Kanada trebali uložiti dodatnih 130 milijardi dolara do kraja 2020., i ta brojka bi porasla na 400 milijardi dolara do kraja 2024. godine.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Čelnici EU-a okupit će se na samitu o gospodarskim temama i geopolitičkim pitanjima

Nikšić: Put u NATO je naša zakonska obaveza

Bećirović: NATO ima mandat prema Dejtonskom sporazumu da reaguje kada je ugrožen mir

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu