Svijet     | 03.12.2019. 15:02 |

Izraelski državni tužilac zvanično podigao optužnicu protiv Netanyahua

FENA Internet

JERUSALEM, 3. decembra (FENA) – Izraelski državni tužilac u ponedjeljak je zvanično podigao optužnicu protiv premijera Benjamina Netanyahua pod navodima za korupciju, pokrećući veliki slučaj koji uključuje više od 300 ljudi, među kojima i brojne poznate milijardere koji bi mogli biti pozvani da svjedoče.

Državni tužilac Avichai Mandelblit objavio je 21. novembra da je optužio Netanyahua za prevaru, kršenje povjerenja i primanje mita u tri odvojena slučaja. To je prvi put u izraelskoj istoriji da aktuelni premijer bude optužen za krivično djelo. On je u ponedjeljak i zvanično predao optužnicu predsjedniku parlamenta.

Netanayahu negira da je počinio bilo šta protuzakonito i tvrdi da je žrtva „pokušaja puča“ od previše revnosnih policijskih istražitelja i tužilaca.

Optužbe protiv Netanyahua uključuju primanje oko 200.000 dolara vrijednih poklona kao što su cigare i šampanjac od dvojice milijardera, izraelskog filmskog mogula sa sjedištem u Holywoodu, Arnona Milchana, i australskog magnata Jamesa Packera.

Netanyahu je također optužen da je insistirao na usvajanju zakona koji bi pomogao izdavaču velikih izraelskih novina u zamjenu za pozitivno medijsko izvještavanje i usluge vrijedne stotine miliona dolara prijatelju i telekom magnatu u zamjenu za pozitivno izvještavanje popularnog sitea vijesti izraelske kompanije.

Mandelblitova optužnica navodi 333 potencijalna svjedoka, među kojima su Milchan i Packer, kao i američki milijarder i vlasnik kazina Sheldon Adelson, dugogodišnji saveznik  Netanyahua, i suosnivač i predsjedavajući  korporacije Oracle, Larry Ellison, kozmetički magnat Ron Lauder, i još jedan dugogodišnji  Netanyahuov saveznik, britansko-američki milijarder Len Blavatnik.

Nije bilo odmah jasno na koji su način Ellison ili Blavatnik povezani sa slučajem, prenosi Associated Press.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu Nijaz Halilović i drugi, primili dar u iznosu 20 eura

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta