Bosna i Hercegovina     | 03.12.2019. 14:22 |

Predstavljen projekt uspostave helikopterske jedinice MUP-a KS (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Projekt uspostave helikopterske jedinice Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) i nabavka višenamjenskog helikoptera, jedna je od mjera iz Sporazuma o prioritetima skupštinske većine KS-a za mandatni period 2018-2022. godina.

Kako je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao ministar unutarnjih poslova KS Admir Katica, radi se o sporazumu šest političkih stranaka (skupštinska većina), koje su se usaglasile u vezi sa 29 principa i 300 prioritetnih mjera za djelovanje u spomenutom mandatnom periodu.

Podsjetio je da dio tog 'paketa', koji se odnosi na MUPKS, podrazumijeva i nabavku višenamjenskog helikoptera koji je namijenjen za operativne poslove MUP-a, kao i za civilne potrebe, uključujući podršku za medicinske intervencije, te intervencije u slučaju elementarnih nepogoda, požara, poplava, zemljotresa...

Katica je dodao kako je u tom kontekstu pristupio operativnoj realizaciji mjera koje se odnose na MUPKS, uzimajući u obzir njihove sigurnosne aspekte, te neophodne korake u administrativnom smislu (Vlada KS usvojila izmjene i dopune Pravilnika o unutarnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u sklopu kojeg je predviđeno i postojanje helikopterske jedinice MUP-a KS).

Naveo je, istovremeno, kako realizacija tog projekta podrazumijeva kreiranje određene finansijske konstrukcije/projekcije, a u svrhu transparentnog informiranja javnosti o dosadašnjim koracima na tom planu.

- Vlada KS je usvojila da to bude potencijalno/projektovano zaduženje KS-a, koje ne ulazi u budžetski stavku za 2020. godinu - pojasnio je Katica u osvrtu na mogućnosti finansiranja realizacije spomenutog projekta, uz opasku da se radi o projekciji koja se odnosi na potencijalno ino-zaduženje, a koje će ovisiti o realnostima koje se tiču tenderskih procedura i drugih aspekata u vezi s nabavkom višenamjenskog helikoptera i formiranja helikopterske jedinice.   

Temeljne segmente spomenutog projekta predstavio je predsjednik Radne grupe za provođenje aktivnosti na formiranju helikopterske jedinice i nabavci helikoptera, saobraćajni vazduhoplovni inženjer, pilot i instruktor letenja Omer Kulić, detaljno elaborirajući segmente - nabavke letjelice, smještajnog prostora za helikopter (hangara) i školovanja neophodnih kadrova (pilota, mehaničara...).

Po njegovim riječima, a prema finansijskoj projekciji, neophodno je osigurati oko 27 miliona KM za realizaciju spomenutog projekta - 21 milion za nabavku helikoptera, do pet miliona KM za kupovinu, ili izgradnju hangara na aerodromu (opcija kupovine od bivše kompanije 'BH Airlines'), te oko 1,3 miliona KM za školovanje, odnosno obuku neophodnih kadrova.

Kulić je potcrtao značaj projekta u kontekstu sigurnosnih aspekata, te najavio raspisivanje međunarodnog javnog poziva za nabavku spomenute letjelice, a u skladu s određenim kriterijima koji, između ostalog, podrazumijevaju vrhunske manevarske karakteristike letjelice i odgovarajuću dodatnu opremu (uključujući i instrumentalno letenje u svim vremenskim uvjetima, infra-crvene kamere, nosila, vedra za gašenje požara), te kapacitet i 'vijek' (vrijeme korištenja) od minimalno 30 godina.

Kada se radi o nabavci helikoptera, Kulić je podsjetio je na iskustva zemalja iz okruženja, te na relevantne proizvođače letjelica, navodeći kako se njegove ocjene temelje na neposrednim saznanjima iz kontakata s ljudima, koji su bili direktno angažirani na kupovini određenih letjelica/helikoptera.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s prioritetima koji se tiču opremanja pripadnika policijskih snaga, a u svjetlu nabavke helikoptera, ministar Katica je kazao kako je odgovor na to pitanje odredila skupštinska većina KS u decembru 2018. godine, kada su potpisali spomenuti sporazum o prioritetima.

Dodao je kako se prema tom pitanju nije postavio s aspekta donošenja političke odluke - da li je to potrebno ili ne, nego da je tom pitanju prišao menadžerski i organizirao radnu grupu u svrhu operativne realizacije.   

- Da li mi ovo možemo priuštiti, pravi odgovor će dati Skupština KS, kada bude usvajala budžet za 2020. godinu - zaključio je Katica, navodeći da se uporedo s tim rješavaju i druga prioritetna pitanja koja se tiču opremanja u skladu s vizijom stručno i materijalno-tehnički kapacitirane policije i postizanja stepena maksimalne sigurnosti za građane.

Pogledajte http://fena.ba/video/3750/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1mzrRqAashIQOsqXq87WFB4sg0dTkaSer?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U akciji 'Sleeper' policija u Sarajevu zaplijenila 6,9 kg droge

MUPKS - Sud ni do danas nije dostavio pravosnažnu sudsku presudu protiv Benjamina Spahovića

Prof. Deljkić: Prijedlog da posjedovanje droga ne bude krivično djelo, već da uđe u prekršajnu zonu (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo