Bosna i Hercegovina     | 03.12.2019. 14:50 |

Mikulić: Cilj trajno zaposliti osobe s invaliditetom

FENA Ivan Crnjac

ŠIROKI BRIJEG, 3. prosinca (FENA) - Predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) Zora Mikulić kazala je u razgovoru za Fenu kako je cilj ove udruge koja ima oko 1350 članova trajno zaposlenje osoba s invaliditetom, a ne samo na godinu dana kako je to do sada, uglavnom, bio slučaj.

Mikulić podsjeća kako je Udruga osnovana 2005. godine te od tada do danas svake godine obilježava 3. prosinca kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

- Taj dan je vrlo značajan za nas, podsjećanje kad je UN donio konvenciju o poštivanju osoba s invaliditetom. Mi taj dan pozivamo medije i javnost da ukažu na naše probleme i svake godine radimo na tom da tih problema bude manje, da se rješavaju - ističe Mikulić.

Kaže kako će taj dan ovoga puta obilježiti u srijedu, 4. prosinca.

- Ovaj dan mi pokušavamo prikazati naš rad u prisustvu predstavnika institucija, vlasti, medija te naših prijatelja podupiratelja. Sutra će u poslijepodnevnim satima biti održana i sveta misa, a u 18.30 sati u Širokom Brijegu bit će upriličeno druženja i večera za oko 250 uzvanika - govori Mikulić i dodaje da će posebni gost ove večeri biti mladić Denis Barta, prošlogodišnji pobjednik showa Supertalent na Novoj TV koji je slijep i ima autizam.

Naglašava i kako bi im bilo drago da se javnost upozna da je invaliditet stanje, a ne bauk.

- Mi se kroz svoj rad borimo i prikazat ćemo i sutra na jednom kratkom dokumentarnom filmu što smo sve radili u ovih 15 godina. Ima jako puno zakona koji postoje, ali se ne primjenjuju kada su u pitanju osobe s invaliditetom - smatra Mikulić.

Govoreći o zapošljavanju kao jednom od većih problema osoba s invaliditetom, Mikulić podsjeća kako od 2011. djeluje Fond za zapošljavanje osoba s invaliditetom, ali su te osobe, dodaje ona, često puta ponovno diskriminirane jer ih se ne zaposli trajno nego na godinu dana.

- Zakon nalaže da bi i u javnim i privatnim firmama svaka 16. zaposlena osoba trebala biti osoba s invaliditetom. Često se norma ispoštuje, gospodarstvenici formalno prime neku osobu, ona se evidentira kao djelatnik godinu dana, ali ne dolazi na posao i nakon tih godinu dana je opet bez posla. Te osobe su sposobne i mogu odrađivati određene poslove stoga mi želimo da se takva praksa promijeni - dodala je.

Mikulić poručuje i da bi samozapošljavanje moglo biti jedan od načina na koji se može riješiti ovaj problem i podsjeća kako je kroz Udrugu do sada zaposleno oko 20 osoba s invaliditetom te da je Udruga pokrenula i sportsku sekciju koja djeluje u Prvoj osnovnoj školi u Širokom Brijegu.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Članovi udruge „Korektiv“ uređuju bunker s pogledom na Široki Brijeg

Usvojen rebalans proračuna Grada Širokog Brijega

Povećana energetske učinkovitosti zgrade Područne škole Rasno

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu