Stranačke aktivnosti     | 03.12.2019. 14:21 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

SDS smatra da je namjera vlasti da kroz povećanje PDV-a da jednom rukom grabi a drugom rukom nešto da na kašičicu kao lijek. To je suština reforme povećanja PDV-a – istakao je Slaviša Raković predsjednik Odbora za privredu i finansije SDS.

„Uvođenje stope PDV-a od 19%, mada neki ovih dana spominju i 20-21%, značio bi značajan udarac na džepove građana i funkcionisanje privrede. Došlo bi do lančanog povećanja cijena i udar na džepove građana bez obzira na povećanje visine plate u javnom sektoru“ – kazao je Raković.

Raković je naglasio najave povećanja PDV-a su samo znak da akcizna koalicija suvereno vlada.

„Protagonosti akcizne koalicije su svojevremeno obećali namjensko trošenje sredstava i usmjeravanje sredstava za razvoj i projekte da bi danas vidjeli da nisu opravdali nijednu marku povećanih prihoda od akciza“ – kazao je Raković.

Predsjednik odbora za privredu i finansije SDS rekao je da je sav taj novac troši nenamjenski u javnoj potrošnji.

„Potrebna je inicijativa kojom bi se predvidjele dvije stope poreza na dodatnu vrijednost, kojim bi se veliki paket roba i usluga koji građani koriste za obezbjeđenje normalne egzistencije: prehrambeni proizvodi, higijenski proizvodi, lijekovi, školski udžbenici, o dječijoj obući i odjeći itd. Takvim modelom bi unaprijedali socijalni položaj građana a oporezovali druge vidove potrošnje koji ne spadaju u segment nuže potrošnje“ – kazao je Raković.

On je još jednom ponovio da izjava da Uprava za indirektno oporezivanje ne bi mogla da uradi takav zadatak jer to navodno otvara prostor za prevaru i korupciju ne stoji.

„Uprava za indirektno oporezivanje mora da bude besprekorna, moramo da znamo kako funkcioiniše, a ne da odlukom o povećanju PDV-a i prihoda pokrivamo sve njihove neuspjehe” – zaključio je Raković.


Sektor za politiku i medije

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

SDS

Vezane vijesti

Miličević: SDS će sigurno izaći na izbore

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu