Svijet     | 03.12.2019. 15:44 |

Trump: Boris je veoma sposoban, u stanju je da realizira Brexit

FENA Internet

LONDON, 3. decembra (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak kako smatra da je britanski premijer Boris Johnson veoma sposoban političar i da je u stanju da obavi veoma dobar posao, nekoliko momenata nakon što je kazao da ne želi da se mješa u britansku predizbornu kampanju.

Izbori od 12. decembra odlučit će o sudbini Brexita i pete svjetske ekonomske sile. Johnson je obećao izvesti Britaniju iz EU do 31. januara, dok je čelnik opozicione Laburističke stranke Jeremy Corbyn obećao još jedan referendum o britanskom ostanku u EU.

Trumpovo ime često se eksploatira u britanskoj predizbornoj kampanji, dok ga Laburisti koriste kao sinonim za kapitalistički sistem koji je Corbyn, socijalistički veteran, obećao uništiti ukoliko dođe na vlast. 

Trump je u Londonu, gdje prisustvuje sastanku čelnika NATO-a, izjavio kako ne želi da komplicira britanske izbore, ali je potom dodao: 

-Mislim da je Boris veoma sposoban i vjerujem da će on ostvariti dobar posao-.

Johnsona, rođenog u New Yorku, američki konzervativci opisuju kao britanskog Trumpa i smatraju ga čelnikom koji je u stanju da realizira Brexit.

Johnsonova Konzervativna stranka vodi u anketama javnosti, ali je nejasno da li može osvojiti većinu u parlamentu koja bi osigurala britansko napuštanje EU u januaru.

Trump je kontroverzna ličnost za mnoge u Britaniji, dok visoki zvaničnici Konzervativne stranke strahuju da bi njegovo mješanje u britansku predizbornu kampanju pokvarilo stranačke planove.

Johnson je izjavio da su dobri odnosi sa SAD-om od vitalnog značaja, odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Trumpovo mješanje u predizbornu kampanju uznemirujuće po njega, prenosi Reuters

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Američki Vrhovni sud zabranio saveznim državama da diskvalificiraju izborne kandidate

Ollongren: Trumpova izjava upravo je ono što Putin voli čuti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo