Bosna i Hercegovina     | 03.12.2019. 16:22 |

Ilinković: Pohađanje 'Duge' omogućiti svoj djeci s poteškoćama u razvoju

FENA Marija Augustinovic

NOVI TRAVNIK, 3. studenoga (FENA) - Djeca s poteškoćama u razvoju susreću se i dalje s mnoštvom problema, iako je diskriminacija u društvu manje izražena nego ranije- izjavio je Feni predsjednik Udruge "Osmijeh" Luka Ilinković, u povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Ilinković je naglasio da Udruga traži od resornog županijskog ministarstva da svoj djeci s poteškoćama u razvoju omogući besplatno pohađanje Edukacijsko - rehabilitacijskog centra "Duga" u Novom Travniku.

- Tražili smo s resornim ministarstvom sastanak kako bi taj problem trajno riješili, jer to nisu velika sredstva i samo je potrebna dobra volja. Za 95 posto djece ministarstvo već plaća, ali su propisi takvi da se gledaju prihodi roditelja, pa imamo i djecu koja ostaju kući jer nemaju pravo na besplatno pohađanje "Duge", a roditelji im to ne mogu platiti. I to je zaista šteta jer im je taj centar odlično mjesto za socijalizaciju - istaknuo je on.

Kako je kazao, problema ima i u zapošljavanju mladih, nakon završenog školovanja.

- Imamo djecu koja su završila srednju školu i sada su kod kuće jer nema posla. Ne vidimo rješenje kako da zaposlimo tu djecu - naveo je Ilinković, dodavši da prostora za napredak ima i u zdravstvu, te u obrazovanju kroz angažiranje stalnih asistenata u nastavi.

Udruga "Osmijeh", koja okuplja oko 60 djece s poteškoćama u razvoju i njihove roditelje, upriličila je danas humanitarnu priredbu, a cilj je bio dodatno senzibilizirati društvo.

- Mislim da smo u posljednjih nekoliko godina, ipak, uspjeli jer danas ljudi manje zaziru od osoba s invaliditetom. Ranije se na ove ljude gledalo kao da su drugačiji, a ne ravnopravni članovi društva koji mogu doprinijeti zajednici - naglasio je Ilinković.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Ministrica Pozder posjetila Novi Travnik, obišla i nekropolu Maculje (VIDEO)

Dom zdravlja Novi Travnik dobio novo sanitetsko vozilo vrijedno 120.000 KM (VIDEO)

Nikšić i Lakić u Novom Travniku: Vlada FBiH podržat će daljnji rast općine (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom