Bosna i Hercegovina     | 03.12.2019. 17:32 |

Biserka Božić: Trudit ćemo se da stvorimo što inkluzivnije društvo

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 3.decembra (FENA) - Postoje brojni primjeri koji potvrđuju da osobe s invaliditetom mogu biti korisni članovi zajednice u kojoj stvaraju, žive i rade, kao i svi ostali.

Ovo je istaknuto tokom obilježavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koje je danas organiziralo Udruženje roditelja, građana i prijatelja za pomoć djeci i omladini s posebnim potrebama "Leptir“ u Bugojnu.

Skupu su prisustvovali predstavnici većine organizacija i udruženja s područja bugojanske općine, koja se bore za prava osoba s invaliditetom.  

Kako je istakla predsjednica Udruženja "Leptir“ Biserka Božić, cilj je poboljšati kvalitet života tih osoba kroz podsticanje međusobne saradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima koja ih okupljaju, kako bi se ublažile posljedice njihove socijalne isključenosti.

-Želimo senzibilizirati javnost na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i ukazati na probleme s kojima se oni svakodnevno susreću. Nažalost, imamo potrebu da uvijek iznova govorimo o tome i da se pitamo zašto ove osobe još uvijek nisu ravnopravne u društvu - naglasila je.

Smatra da položaj osoba s invaliditetom u Bugojnu i Bosni i Hercegovini nije onakav kakav bi oni željeli, i da još uvijek nisu stvorene pretpostavke da aktivno sudjeluju u svim sferama života.

-Zbog toga ćemo i dalje raditi i truditi se da uklonimo sve barijere koje nam se nađu na putu stvaranja što inkluzivnijeg društva, društva za sve - poručila je Biserka Božić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Zahirović: Potrebno je da osobe s invaliditetom budu uključene u procese donošenje odluka

Udruženje koje radi na poboljšanju kvaliteta života osoba s invaliditetom traži pomoć sugrađana

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta