Stranačke aktivnosti     | 03.12.2019. 19:56 |

Saopćenje za javnost Naroda i pravde

FENA Saopćenje

Narod i Pravda: Pozivamo SBB da pročitaju šta su potpisali i da ne krše koalicioni dogovor

Povjereništvo Naroda i Pravde Kantona Sarajevu reagiralo je povodom ponovljenih istupa čelništva SBB-a vezanih za namjeru kantonalnih vlasti u Sarajevu da nabave višenamjenski helikopter. Iz Naroda i Pravde navode kako će poštovati svaki dogovor koji se postigne unutar koalicije, ali da oni koji zaustavljaju nabavku helikoptera preuzimaju punu odgovornost za sve eventualne posljedice koje mogu nastati.

Iz Povjereništva Naroda i Pravde Kantona Sarajevo podsjećaju da se radi o višenamjenskom helikopteru koji će, osim za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova KS, biti korišten i za pomoć civilnom stanovništvu, gašenje požara, hitne medicinske transporte i slično.

„To je jedna od konkretnih mjera koje je 'šestorka' dogovorila i potpisala prije nego je formirana vlast. Taj program u kojem tačno stoji nabavka višenamjenskog helikoptera, potpisale su sve stranke koje su dio vladajuće koalicije u KS, uključujući i SBB i mi ih pozivamo da još jednom pričitaju šta su tačno potpisali kao i da ne krše koalicione dgovore. Od početka smo unutar 'šestorke' pravili kompromise i dogovarali se oko različitih tema. Ustupili smo i pozicije koje su nam pripadale kao stranci sa najvećim brojem glasova unutar 'šestorke'. Na kraju, poštujući koalicione partnere, zajednički ćemo odlučiti i o ovoj mjeri, ali oni koji se protive nabavci helikoptera u tom slučaju moraju preuzeti potpunu odgovornost za sve eventualne posljedice koje mogu nastati u budućnosti“, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Iz ove stranke dalje podsjećaju kako su optužbe SDA i Asima Sarajlića, ali i nekih drugih stranaka, o sumnjivim tokovima novca potpuno neosnovane i zlonamjerne.

„Kanton Sarajevo prvi je u BiH, a opet na prijedlog Naroda i Pravde, uveo dvostruke kontrole javnih nabavki. Onima za čije je kadrove sudski dokazano da su njihovi kadrovi od tendera uzimali 3 posto za sebe i stranku, poručujemo da smo uvijek spremni podastrijeti račune kao i da se u Kantonu Sarajevo provode transparentni procesi javnih nabavki, jer je ova oblast uređena s ciljem da se sistemski i zakonski onemogući korupcija i malverzacije“, stoji u saopćenju.

Također, iz Naroda i Pravde pozivaju sve odgovorne ljude da promisle o važnosti i opravdanosti kupovine helikoptera za potrebe Kantona Sarajevo.

„U Kantonu Sarajevo smještene su sve najvažnije institucije države, a svakodnevno se naša policija suočava sa sve složenijom sigurnosnom situacijom. Činjenica da policija koja brine o sigurnosti skoro pola miliona stanovnika ne raspolaže helikopterom više je nego zabrinjavajuća i traži hitnu reakciju. Blizina entitetske granice svakako dodatno usložnjava situaciju i tjera nas na dodatni oprez.  Pozivamo, ne samo SBB, već sve probosanske snage da ne budu na strani onih koji su MUP BPK Goražde doveli u takvu situaciju da je naš najistočniji kanton raspolagao samo sa četiri duge cijevi sve dok mu MUP KS nije donirao nužnu opremu. Ne budite na strani onih koji su godinama politizirali tužilaštva i policiju s ciljem međustranačkih obračuna i montiranja procesa umjesto jačanja kapaciteta da se odgovori na najsloženije sigurnosne izazove“, navodi se na kraju saopćenja.

Na kraju, iz Naroda i Pravde kažu da će zatražiti hitni sastanak 'šestorke' kako bi svi imali priliku da se izjasne o ovom pitanju, a iz ove stranke izražavaju nadu da pokušaj pravljenja afere oko kupovine helikoptera nije puki pokušaj skretanja pažnje sa važnih tema kao što su stanje u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić i predstojeće tematske sjednice o stanju na KCUS-u.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Narod i Pravda - Pošteni i fer izbori u interesu svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Omer Hujdur: Najviše energije ka evropskom putu uložio je vrh Naroda i Pravde

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo