Stranačke aktivnosti     | 04.12.2019. 09:56 |

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

FENA Saopćenje

Saopštenje Kluba zastupnika Demokratske fronte i Građanskog saveza u ZD Parlamenta FBiH

NEMA ČEKANJA: Predložene mjere primijeniti odmah! 

Klub zastupnika Demokratske fronte i Građanskog saveza na današnjoj tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić te ustanovama sličnog tipa iz federalne nadležnosti predložiti će slijedeće zaključke: 

1.      U skladu sa Zakonom o zaštiti osoba sa duševnim smetnjama obezbijediti svu potrebnu opremu za  sigurno medicinsko zbrinjavanje. U tu svrhu,  zadužuje se Vlada Federacije BiH da  izdvoji interventna sredstva u iznosu od 600.000 konvertibilnih maraka koja će biti dodijeljena: 

-        Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidne djece i omladine Pazarić;

-        Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidnih lica – Drin;

-        Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidnih osoba – Bakovići. 

2.      Uspostaviti zakonski okvir i standarde za rad ustanova za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba u kojima će se precizno definisati uslovi za prijem i otpust iz socijalno - zdravstvene ustanove. 

3.      Zadužuje se Vlada Federacije BiH da usaglasi propise iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite i definiše pravni status i funkcionisanje zavoda kao ustanova socijalno zdravstvenog zbrinjavanja, a ne isključivo socijalne zaštite. 

4.      Zadužuje se  Vlada Federacije BiH da osigura sredstva i sačini svu neophodnu legislativu kojima  će se osigurati implementacija preporuke iz: 

-        “ Specijalnog izvještaja ombudsmana o stanju prava osoba s intelektualnim i mentalnim teškoćama u Bosni i Hercegovini” (izvještaj iz 2018);

-        “Standarda za individualnu procjenu osoba s duševnim smetnjama radi pružanja zdravstvenih i socijalnih usluga” (izvještaj iz 2018), te;

-        “ Izvještaja o nadzoru komisije za praćenje zaštite prava osoba sa duševnim smetnjama” (izvještaj iz 2019). 

5.      Da se pri izradi nove sistematizacije u ustanovama za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba detektiraju radna mjesta pojačanog opterećenja – stresa te da se u skladu s tim uvede skraćeno radno vrijeme, a za PIO da se osigura računanje staža sa uvećanim trajanjem. 

6.      Obavezuje se Vlada da do potpune promjene pravnog statusa zavoda, a u vezi sa našim zaključkom broj 3, osigura: 

-        Da se štićenicima do 18 godina starosti – djeci,  omogući liječenje od strane pedijatra

-        Da se za potrebnu neurološku i psihijatrijsku terapiju djece štićenika konsultuje dječji neurolog i dječji psihijatar i da oni prepisuju ovu terapiju

-        Da se od strane psihologa, logopeda, pedagoga, defektologa, vaspitača svakodnevno radi na rehabilitaciji i habilitaciji a na osnovu preostalih motoričkih I intelektualnih potencijala.

-        Da se za svakog štićenika uradi individualni program aktivnosti i da se vode izvještaji kroz karton.

-        Da se jednom godišnje od strane pedijatra, dječjeg neurologa, dječjeg psihijatra, psihologa uradi revizija dijagnoze i stanja štićenika, te na osnovu toga poduzimaju određene aktivnosti.

-        Da se vrši nadzor nad ishranom od strane nutricionista i da jelovnik u kvalitativnom i kvantitativnom smislu odredi nutricionista.

-        Da svaka ustanova ima zaposlenog ljekara opšte prakse ili porodičnog ljekara.

-        Da svaka ustanova ima apoteku i zaposlenog farmaceuta.

-        Da se do pune implementacije Zaključka broj 3, a u cilju kvalitetnije i sveobuhvatnije brige o štićenicima odmah uposli potreban broj stručnog medicinskog osoblja (psihologa, pedagoga, socijalnih radnika, defektologa, logopeda, njegovatelja, medicinskih sestara – tehničara…). 

7.      Opravdanim smatramo i podržavamo zahtjeve “Inicijative Vijeća roditelja i Udruženja roditelja djece sa poteškoćama u razvoju” upućene Vladi Federacije BiH i Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. 

8.      Zadužuje se Ured za reviziju institucija FBIH da, kao nezavisna, profesionalna i nepolitična institucija, provode reviziju finansijskih izvještaja (Račun prihoda i rashoda), Bilans stanja, Izvještaj o kapitalnim izdacima i finansiranju, podacima o plaćama i broju zaposlenih u JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin, Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Bakovići i Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. 

Reviziju JU Zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica provesti za 2015, 2016, 2017 i 2018 godinu a Izvještaje o reviziji dostaviti Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. 

Zadužuje se Ured za reviziju institucija FBIH da, u Godišnji plan revizije za 2020/2021 godinu uvrsti reviziju triju Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

DF

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

DF: Presuda ESLJP po apelaciji Kovačevića simbolizira decenijsku borbu za jednakopravnost građana

Saopćenje za javnost DF

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo