Bosna i Hercegovina     | 04.12.2019. 12:02 |

Posjeta institucijama Vlade Republike Slovenije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Zamjenica premijera Federacije BiH i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, v.d. direktora Porezne uprave Federacije BiH Šerif Isović, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović i direktorica CILAP projekta (Izgradnja kapaciteta za unaprjeđenje zemljišne administracije i procedura u BiH) Andja Zimić su od 2. do. 4. decembra boravili u posjetu institucijama Vlade Republike Slovenije.

Cilj posjete bila je prezentacija sistema procjene vrijednosti nekretnina, s obzirom na to da je Republika Slovenija jedina zemlja regije koja je uspostavila taj sistem.

U Bosni i Hercegovini je, zahvaljujući CILAP projektu, pokrenuto niz aktivnosti s ciljem povećavanja učinkovitosti i pouzdanosti procesa zemljišne administracije, a kao jedna od bitnijih je uspostava Registra cijena nekretnina, realizirana u uskoj suradnji Porezne uprave FBiH i Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Cilj Registra cijena nekretnina je pružanje uvida u stvarni razvoj i kretanje tržišta nekretnina kako bi bili postignuti veća transparentnost i sigurnost.

Direktor Geodetske uprave Republike Slovenije Tomaž Petek je delegaciji Federacije BiH prezentirao projekt uspostave registra cijena i vrijednosti nekretnina.

Održan je i sastanak u Ministarstvu finansija, gdje je državna tajnica Natalija Kovač Jereb, sa suradnicima, prezentirala porezni sistem Republike Slovenije, a u Ministarstvu socijalne skrbi je ministrica Ksenija Klampfer prikazala sve koristi od podataka vrijednosti nekretnina u sistemu socijalnih davanja.

Posjeta je ocijenjena veoma korisnim, s obzirom da institucije Federacije BiH u sektoru zemljišne administracije razvijaju kapacitete za pripremu i realizaciju projekta procjene vrijednosti nekretnina, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ministar Hrnjić inicirao sastanak o potencijalima neiskorištene šumske biomase u USK

Prosječna neto plata u FBiH u februaru 1.315 KM, bruto plata 2.045 KM

U Federaciji BiH više od 24.000 prometnih nesreća u 2023. godini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta