Sport     | 04.12.2019. 14:38 |

Općina Centar i NS BiH izdvajaju sredstva za modernizaciju stadiona na Koševu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić i generalni sekretar Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Adnan Džemidžić potpisali su danas sporazum o radovima na rekonstrukciji stadiona "Asim Ferhatović Hase". 

U skladu sa zahtjevima i instrukcijama UEFA-e na stadionu je potrebno instalirati opremu za elektronsku kontrolu pristupa ulazima, servere za štampu i kontrolu karata, te izvršiti montažu mehaničkih brojača za prolaz, saopćeno je iz Općine Centar.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je Odlukom izvršnog odbora iz UEFA fonda Lige nacija obezbijedio 100.000 eura za tu namjenu, a Općina Centar je rebalansom budžeta za 2019. godinu izdvojila 200.000 maraka.

Načelnik Ajnadžić je još jednom istakao opredjeljenje Općine Centar da Olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase" što prije bude doveden u stanje pune funkcionalnosti koja odgovara visokim standardima svjetske i evropske fudbalske asocijacije.

- Imali smo mnogo pokušaja da projekat modernizacije stadiona realiziramo sa drugim nivoima vlasti, ali nažalost ostali smo usamljeni. U protekle dvije godine u obnovu infrastrukture stadiona uloženo je oko 2,2 miliona maraka. Želja Općine Centar je da za stadion Koševo napravimo novo rješenje, ali za takvu vrstu investicije neophodna su i međunarodna sredstva i investitori spremni za takvu vrstu ulaganja. Upravo zbog toga smo pokrenuli postupak izmjena i dopuna Regulacionog plana "Zetra" s akcentom na neophodnost modernizacije kako stadiona, tako i cijelog sportskog kompleksa na ovom lokalitetu. Nakon izmjena i dopuna RP "Zetra" bit će stvoreni uslovi za raspisivanje međunarodnog kvalifikacijskog poziva za izbor najpovoljnijeg partnera za modernizaciju i stadiona Koševo i cijelog sportskog kompleksa lokaliteta Koševo - kazao je Ajnadžić. 

Ajnadžić je dodao da će prilikom donošenja budžeta za 2020. godinu predložiti izdvajanje 500.000 maraka, te rebalansom još 500.000 KM za modernizaciju stadiona u očekivanju da će i ostali nivoi vlasti - Federacija BiH, Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, uz aktivno učešće Nogometnog saveza BiH i FK Sarajevo, obezbijediti odgovarajuća sredstva u svojim budžetima za narednu godinu, kako bi se već u januaru 2020. pokrenuo postupak javne nabavke izbora najpovoljnijeg izvođača za sve vrste radova na stadionu Koševo.

Džemidžić je naglasio da će Nogometni savez Bosne i Hercegovine i u budućnosti ulagati velike napore i studiozno pristupati temi modernizacije stadiona.

- Naša zajednička intencija je da povećamo broj stadiona na kojima će biti moguće odigravanje utakmica svih faza i kategorija. Mi ćemo i u budućnosti nastojati da finansijska sredstva koja povlačimo iz UEFA fondova investiramo na kvalitetan način. Stadion Koševo je najveći stadion, ali moramo pokazati da i kvalitetom može odgovoriti svim zahtjevima. Nakon potpisivanja sporazuma proceduru odabira najpovoljnijeg izvođača radova će provesti Općina Centar, a Nogometni savez Bosne i Hercegovine će u Komisiju za odabir delegirati svog člana - rekao je Džemidžić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

NS BiH donio odluku o smanjenju broja klubova koji se takmiče u WWin ligi BiH

Održana redovna sjednica Generalne skupštine Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine

Delegacije NS BiH i Općine Centar razgovale o lokaciji za izgradnju nacionalnog stadiona

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta