Bosna i Hercegovina     | 04.12.2019. 16:30 |

Bradara i Sarajlić na sastanku Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) -Predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lidija Bradara i predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH Asim Sarajlić učestvovali su danas u Briselu na sastanku članova Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) sa delegacijama parlamenata država članica Evropske unije (EU) i zemalja zapadnog Balkana, saopćio je  Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Učesnicima sastanka obratio se visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Josep Borrell, koji je pružio punu podršku evropskoj perspektivi i nastavku procesa proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana.

Poriječima Borrella, zapadnom Balkanu ne može se uskratiti evropska perspektiva, budući da, kako je rekao, mir i bezbjednost u ovom regionu istovremeno znače i mir i bezbjednost u EU.

On je  naglasio da je EU jedina koja zemljama zapadnog Balkana može ponuditi rješenja za održivi razvoj i prosperitet u budućnosti. Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku parlamentarcima iz zemalja zapadnog Balkana poručio je da ne budu razočarani najnovijim dešavanjima unutar EU u vezi sa procesom proširenja, te da nastave sa provođenjem reformi i ispunjavanjem uslova za punopravno članstvo u EU.

Tokom dvodnevnog boravka u Briselu, predsjedavajući klubova hrvatskog i bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH Lidija Bradara i Asim Sarajlić učestvovali su i u radu okruglog stola na visokom nivou o procesu evropskih integracija zapadnog Balkana, sa kojeg su najviši evropski zvaničnici takođe uputili jasnu poruku da vrata integracija za BiH i sve zemlje ovog regiona ostaju otvorena, navodi se u saopćenju Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Radmanović: Neka Uskrs probudi nadu u svima nama i podstakne nas na plemenitost

Ademović: Uvjeren sam da će nas Uskrs nadahnuti da zajedno tragamo za boljom budućnosti

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom