Bosna i Hercegovina     | 04.12.2019. 18:04 |

Komunike PIC-a: Funkcionalnost državnih institucija treba jačati, a ne podrivati

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) sastali su se u Sarajevu 3. i 4. decembra kako bi razmotrili stanje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir, koji i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu.

Upravni odbor PIC-a podsjetio je sve strane na obavezu da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika, navedeno je u Komunikeu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

On je još jednom potvrdio svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. Ponovio je da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH.

Članice PIC-a pozdravile su imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kao i odluku Predsjedništva BiH u pogledu podnošenja Programa reformi Bosne i Hercegovine NATO-u.

Upravni odbor PIC-a očekuje da će, s deblokiranjem formiranja Vijeća ministara BiH, i Parlamentarna skupština BiH početi s radom, čime će se ubrzati tempo reformi, uključujući ključne reforme, nakon čega će EU donijeti odluku o narednim koracima BiH.

Također, UO PIC-a je ocijenio određena pozitivna dešavanja u Bosni i Hercegovini, kao što su napori Vlade Kantona Sarajevo da unaprijedi transparentnost svoga rada i usluga te je PIC pozdravio njen fokus na unapređenju kvaliteta života građana u tom kantonu.

Upravni odbor PIC-a također se sastao s gradonačelnicima i načelnicima Gradačca, Gradiške, Tešnja, Teslića i Tomislavgrada te predsjednicima Saveza općina i gradova FBiH i RS, koji su predočili primjere dobre prakse na općinskom nivou. Pozdravljena je fokusiranost gradonačelnika i načelnika na poboljšanje kvalitete života građana kroz dobru praksu i saradnju između općina širom zemlje.

Konstatirano je da gradonačelnici i načelnici sarađuju nezavisno od etničkih, administrativnih i političkih linija razgraničenja, kako bi jedni od drugih naučili kako odgovoriti na potrebe njihovih zajednica te je PIC pozvao sve čelnike da slijede put napretka i pomirenja.

Ruska Federacija se ne slaže s ovim Komunikeom, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

Istaknuto je da funkcionalnost institucija na državnom nivou treba jačati, a ne podrivati te je PIC podsjetio na izjavu od 13. novembra koja se odnosi na zaključke NSRS.

- Interesi svih nivoa vlasti najbolje se ostvaruju ne poništavanjem suštinskih reformi, nego provođenjem reformi koje su okrenute ka budućnosti, koje podržavaju i jačaju sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH, i unapređuju odgovornost domaćih institucija.

Zaključak kojim se želi kriminalizirati kršenje stavova NSRS protivan je osnovnim standardima demokratije jer vrši ekstremni pritisak na zvaničnike koji dolaze sa teritorije RS i predstavlja direktan udar na autonomiju i nezavisnost zvaničnika na državnom nivou, što je suprotno Ustavu BiH, stav je PIC-a.

Upravni odbor PIC-a razmotrio je i upravljanje migracijama i sigurnošću granica, kao isključivih nadležnosti države, iz institucionalne perspektive u prisustvu direktora Granične policije BiH i Službe za strance BiH, i podvukao potrebu za pružanjem podrške organima na državnom nivou u vršenju njihovih dužnosti.

Pozvani su politički lideri da preuzmu odgovornost i osiguraju dovoljna budžetska sredstva i instrumente kako bi se državnim agencijama pomoglo da unaprijede efikasnost u rješavanju problema vezanih za migrante, uključujući i upravljanje granicom.

Izraženo je žaljenje zbog činjenice da nakon sastanka održanog u junu 2019. godine nije bilo značajnog napretka u rješavanju konkretnih pitanja.

Pozvali su političke lidere da hitno završe proces formiranja organa vlasti na svim nivoima, dokažu opredjeljenje za integraciju u EU rješavanjem 14 ključnih prioriteta, osiguraju usvajanje socioekonomskih reformi na državnom nivou te njihovu punu i efikasnu implementaciju.

Također, pozvano je na rješenje pitanja održavanja izbora u Mostaru te provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali i da se značajno ojačaju napori na unapređenju vjerodostojnosti i transparentnosti izbornog procesa.

Potrebno je hitno usvojiti preporuke ODIHR-a i Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (Group of States against Corruption -GRECO) kako bi se mogle primijeniti na lokalne izbore 2020. godine te usvojiti državni budžet za 2020. godinu.

Kako je najavljeno, Upravni odbor PIC-a održat će naredni sastanak 2. i 3. juna 2020. godine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

PIC pozvao vlasti RS-a da se suzdrže od pritiska na sudije Ustavnog suda BiH

Rusija traži zatvaranje OHR-a: To je kočnica na putu demokratskog razvoja BiH

Schmidt: Nekoliko opcija na stolu, uključujući uvjetovanje finansijske podrške (VIDEO)

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!