Bosna i Hercegovina     | 04.12.2019. 18:02 |

Pahor s Komšićem, Džaferovićem i Dodikom o sukcesiji i ilegalnim migracijama

FENA Saopćenje

LJUBLJANA/SARAJEVO, 4. decembra (FENA) - Službena posjeta članova Predsjedništva BiH Sloveniji započela je na Kongresnom trgu u Ljubljani ceremonijom svečanoga dočeka, uz najviše državne počasti. Članove Predsjedništva BiH dočekao je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Nakon svečanog dočeka vijence na Spomenik žrtvama ratova položili su predsjedavajući Željko Komšić i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Milorad Dodik, a potom zajedno s predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom svečano otkrili Klupu prijateljstva.

U Predsjedničkoj palati održan je tete-a-tete susret Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Slovenije, a zatim i sastanak  delegacija  dviju zemalja.

Predsjednik Pahor izrazio je zadovoljstvo zajedničkom posjetom članova Predsjedništva BiH i naglasio odlične prijateljske političke i bilateralne odnose BiH i Republike Slovenije.

Glavne teme razgovora bile su razvoj bilateralnih odnosa dviju zemalja, ekonomska saradnja, napori na unapređivanju provedbe Sporazuma o pitanjima sukcesije, saradnja u regionalnom i multilateralnom području s naglaskom na Proces Brdo - Brijuni, evropska perspektiva Bosne i Hercegovine te trenutna politička i ekonomska situacija u zemlji. Posebno je razgovarano o problemu ilegalnih migracija na Zapadnom Balkanu.

Članovi Predsjedništva BiH su tokom susreta sa predsjednikom Pahorom naglasili tradicionalne vrlo dobre i prijateljske odnose, kao i sveukupnu bilateralnu saradnju dvije zemlje. Konstatirali su da su ekonomski odnosi dviju zemalja razvijeni, te da je trgovinska razmjena u velikoj mjeri izbalansirana, ali da ima prostora za jačanje saradnje na ekonomskom planu.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost na podršci procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine i jasnoj poruci o otvorenoj perspektivi članstva u EU za regiju.

Dogovorena je nova inicijativa prema EU koja će pitanje članstva zemalja Zapadnog Balkana staviti u fokus evropskih institucija.

Također je razgovarano o ostalim neriješenim slučajevima štediša Ljubljanske banke.

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se i sa predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije Dejanom Židanom. Izražena je zahvalnost Sloveniji za podršku BiH na njenom evropskom putu. Naglašeno je da su dvije zemlje povezane dobrim prijateljskim i političkim vezama te da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje. Predsjednik Državnog zbora  ponovio je važnost rada u parlamentu Grupe prijateljstva BiH - Republika Slovenija u razvoju sveukupnih odnosa dvije zemlje.

Održan je i radni ručak s ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Mirom Cerarom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović su posjetili Međunarodni fond za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) i razgledali izložbu fotografija „Deset godina rada ITF-a u Bosni i Hercegovini na polju deminiranja“.

Direktor ITF-a Tomaž Lovrenčić je upoznao članove Predsjedništva BiH s aktivnostima koje u BiH provodi ova američko-slovenačka fondacija. Članovi PBiH su dali punu podršku aktivnostima ITF-a, kao i Centru za uklanjanje mina BiH – BHMAC, Udruženju žrtava mina – FANTOMI Sarajevo, Organizaciji za upozoravanje na opasnost mina u BiH - Posavina bez mina Brčko, Udruženju žrtava mina – UDAS Banja Luka i Organizaciji za razminiranje i obuku pasa  – MDDC Sarajevo, čiji su predstavnici bili prisutni na ovom sastanku, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Cvijanović u Bakuu s predsjednikom Aliyevim razgovarala o globalnim političkim prilikama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo