Bosna i Hercegovina     | 05.12.2019. 12:30 |

SDA - Revidirati diplome stečene u školama Admira Hadžipašića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - Nakon što je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona (USK) zapečatila školu Vita Plus i Visoku međunarodnu školu Cazin, Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini tog kantona inicirat će kantonalnoj vladi reviziju svih diploma uposlenih u javnoj upravi, kantonalnim javnim preduzećima i ustanovama, koje su stečene u navedenim dvjema školama, saopćio je Kantonalni odbor SDA.

Prioritetno bi trebalo revidirati diplome osoba koje su radni odnos zasnovale tokom 2019. godine zbog brojnih zapošljavanja koja je u tom periodu izvršila vladajuća koalicija predvođena A-SDA, navedeno je također u saopćenju. 

Zastupnik SDA Almin Handanagić je i ranije uputio inicijativu za reviziju diploma uposlenih u svim kantonalnim organima uprave i svim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Kanton. Ta inicijativa nikad nije razmatrana, a Vlada Unsko-sanskog kantona je preko Ministarstva pravosuđa i uprave pokrenula svoju krnju inicijativu iz koje je potpuno isključeno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta iako je jedino nadležno.

- Na kraju, čak ni ta krnja inicijativa nije provedena, a kao rezultat toga, u kantonalnim institucijama dan-danas radi pozamašan broj kadrova koje je „obrazovao“ član vladajuće A-SDA Admir Hadžipašić. Nastavljeno je i primanje u radni odnos apsolvenata njegovih škola. S obzirom na to da je otkrivena u novinarskoj provokaciji Afera „Diploma“ vezana za Centar za obrazovanje odraslih „Multilingua“ iz Sanskog Mosta te da je nakon Akcije „Pero“ i Cazin postao sinonim za prodaju diploma, na Vladi USK je velika odgovornost da skine s našeg kantona teret inkubatora kadrova s nezakonito stečenim zvanjima - navodi u saopćenju Kantonalni odbor SDA.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana