Bosna i Hercegovina     | 05.12.2019. 13:28 |

Tegeltija: Odnose s NATO-om razvijati u skladu s vlastitim interesima (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. decembra (FENA) - Sjevernoatlantski savez (NATO) u kontekstu brojnih sigurnosnih izazova današnjice ima nezanemarljivu ulogu u Bosni i Hercegovini, kazao je to danas Zoran Tegeltija, čije bi imenovanje za predsjedavajućeg Vijeća ministara trebalo biti potvrđeno na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Kako je naglasio, od ozbiljnih sigurnosnih izazova od kojih nije pošteđena ni Bosna i Hercegovina, poput migrantske krize, radikalizma i terorizma, neophodno je razvijati saradnju sa svima na partnerskim odnosima.

Dodao je da se saradnja treba odvijati u skladu s ustavnim i zakonskim rješenjima, ali i u skladu s iskazanom voljom i opredjeljenjem svih njenih konstitutivnih naroda.

- BiH svoje odnose s NATO-om treba razvijati u skladu s vlastitim interesima i potrebama, polazeći od 'Programa reformi BiH', kao bazičnog dokumenta kojim je definiran okvir daljnjeg razvoja odnosa između dviju strana - naglasio je Tegeltija.

On je ocijenio da BiH mora razvijati saradnju sa svima, ali i u skladu s iskazanom voljom i opredjeljenjem svih njenih konstitutivnih naroda, te samo one aktivnosti, bile one unutrašnjeg ili vanjskog karaktera, koje počivaju na dogovoru i saglasnosti svih u BiH imaju šansu za uspjeh, u korist i na dobrobit svih njenih građana.

- Samo na taj način BiH će se manifestirati kao zajednica ravnopravnih naroda. Ne možemo sebi dozvoliti bilo kakav luksuz da pitanja o kojima ne postoji potpuna saglasnost u BiH dominiraju našim životima - stav je Tegeltije.

Govoreći o vladavini prava, Tegeltija je predstavljajući ekspoze poslanicima Predstavničkog doma PSBiH naveo da će posebna pažnja biti posvećena usaglašenim reformama u oblasti pravosuđa.

Najavio je usvajanje revidiranog Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i Zakona o sudovima u BiH u skladu s evropskim standardima, provesti mjere u oblasti krivičnog postupka navedene u akcionom planu VSTV-a te usvojiti revidiranu Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina.

U oblasti borbe protiv korupcije, kaže Tegeltija, osigurat će se provođenje strategija i akcionih planova za borbu protiv korupcije, posebno kroz osiguranje odgovarajućih resursa i uspostavljanje mehanizama za praćenje.

U oblasti sigurnosti, Vijeće ministara će, kazao je poboljšati kapacitete za borbu protiv terorizma kroz bolju saradnju i koordinaciju, jačanjem razmjene podataka i uspostavljanjem programa za sprečavanje radikalizacije i pomaganje u raskidanju s nasilnim ekstremizmom.

Istaknuo je da će novi saziv Vijeća ministara raditi na unapređenju institucionalnog i zakonodavnog okvira, te jačanju kapaciteta, kako bi se ojačala prevencija i borba protiv korupcije, organiziranog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam.

Pogledajte http://fena.ba/video/3762

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1pApFI1YWTos-KQNe0w_eF4g8q7lu6jk5?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'